nieuws

‘Starter heeft grote spaarpot nodig

Café

Heeft een nieuwe horecaondernemer 100.000 euro aan financiering nodig, dan moet hij zelf 40.000 euro inleggen. Dat zegt Jan Vermeer van Horeca Adviesgroep Zuid B.V. Volgens hem maakt het dat bijzonder moeilijk om een horecabedrijf te kopen of verkopen: aan goodwill wordt nauwelijks waarde toegekend.

‘Starter heeft grote spaarpot nodig

Een overnameprijs van ‘goodwill en inventaris’ werd vroeger nog op gevoel vastgesteld. Bedragen die in de buurt kwamen van de laatste jaaromzet, werden als redelijk beschouwd. Voordat de koper naar de bank stapte, sloot hij deals met de brouwerij of de speelautomatenexploitant. Op die manier kwam het ontbrekende deel van de financiering vrij gemakkelijk tot stand.

Dat is nu wel anders, zegt Jan Vermeer, specialist Brouwerij en Horeca bij Horeca Adviesgroep Zuid. Tegenwoordig moet de aanvrager uitgaan van een reële ondernemersbeloning van 30.000 euro, terwijl dit vroeger nog 24.000 euro mocht zijn. De lat qua exploitatiebegroting is dus ook hoger gelegd.

Aankloppen bij de brouwer kan wel, maar brengt ook risico’s met zich mee: de brouwer rekent een hoog rentepercentage en de kandidaat-koper wordt op die manier te afhankelijk van de brouwerij.

Het lijkt er dus op dat een horecaondernemer in spé alleen nog kan beginnen wanneer hij met een goedgevulde spaarpot aankomt. Maar volgens Vermeer zijn de transacties nog steeds te financieren, zowel in huursituaties als bij de aankoop van een pand. De Horeca Adviesgroep Zuid ontwikkelde de ‘Horeca Waarde Creator’, die gericht is op de haalbaarheid van het plan.

De waarde creator is tot stand gekomen door conclusies te trekken uit een databank met ervaringscijfers en door rekening te houden met historische en geoptimaliseerde feiten. De creator is getest door banken en accountants. Volgens Vermeer nemen de banken een aanvraag tot financiering met behulp van de waarde creator serieuzer en hij raad het gebruik dan ook aan.

Reageer op dit artikel