nieuws

Weinig meldingen Panel Deurbeleid A’dam

Café

Het Panel Deurbeleid in Amsterdam heeft het afgelopen jaar slechts 32 klachten ontvangen van jongeren die een nachtclub niet in mochten. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport. Volgens het panel heeft onbekendheid met de organisatie hiermee te maken.

Weinig meldingen Panel Deurbeleid A’dam

Het vorig jaar opgerichte panel moet ervoor zorgen dat portiers jongens en meisjes niet met onterechte of onduidelijke argumenten de toegang tot een horecazaak ontzeggen. Zo moeten discriminatie en gevoelens daarvan worden voorkomen.

Het gaat om een initiatief van de gemeente, de politie, de hoofdstedelijke afdeling van Koninklijk Horeca Nederland en twee jongerenverenigingen.

Voorlichting

De opstellers van het rapport vermoeden dat veel jongeren die een club naar eigen mening ten onrechte niet binnenkomen, helemaal geen klacht indienen. Anderen zouden alleen bij de horecazaak zelf of bij de politie aan de bel trekken. Om dit te veranderen, moet er meer voorlichting over het bestaan van het panel komen.

Ook bij de afhandeling van de meldingen lieten jongeren het afweten. Tien van hen trokken hun klacht naderhand weer in, omdat ze bijvoorbeeld geen zin hadden nog op gesprek te komen. Daardoor kon het panel geen verdere actie ondernemen.

Berisping

In negen gevallen verwezen medewerkers een jongen of meisje door naar het Meldpunt Discriminatie Amsterdam. Geen enkele melding had tot gevolg dat een club een berisping kreeg.

Het panel is overigens ook onder horecazaken niet bijster bekend. Een jaar geleden zegden elf bars of disco’s toe aan het initiatief mee te doen. Zij vermelden bijvoorbeeld nu duidelijker wat voor kledingvoorschriften ze hanteren. Sindsdien is het aantal deelnemers echter niet toegenomen.

Reageer op dit artikel