Noord-Holland en Zuid-Holland best vertegenwoordigde terras provincies

Noord-Holland en Zuid-Holland best vertegenwoordigde terras provincies

Per provincie verschilt het aantal in de Terras Top100 opgenomen terrassen sterk. Noord-Holland en Zuid-Holland zijn het best vertegenwoordigd. Daar steken Drenthe en Groningen schril bij af. Utrecht is ook niet sterk aanwezig, maar heeft wel de winnaar binnen de gelederen.

In de Terras Top100 zijn zowel in Noord-Holland en Zuid-Holland vertegenwoordigd met ieder 23 horecabedrijven. Waarbij aangetekend dient te worden dat Zuid-Holland geen etablissement in de top5 heeft staan en Noord-Holland wel twee; Restaurant-Café In de Waag en The College Hotel, beide in Amsterdam en respectievelijk op de plaatsen 3 en 4.

Na de ‘Randstad-provincies’ volgen Noord-Brabant met 13 posities, Gelderland (8), Limburg (7) en Overijssel (6). Gelderland scoort goed in de top 5 met de nummers 2 (Bistro de Oliemölle in Borculo) en 5 (Regardz Heerlickheijd van Ermelo).

Vervolgens zijn er drie provincies die ieder vijf bedrijven ‘leveren’, namelijk Zeeland, Friesland en Utrecht. In die laatste huist de winnaar van de ranglijst; restaurant Eemlust in Baarn. De staart van de lijst wordt gevormd door Flevoland met drie genoteerde terrassen, Drenthe met twee en Groningen met nul.

De winnaars van voorgaande jaren zijn: De Boterlap in Harderwijk (Gelderland, 2009), Boshuys Hermitage in Oisterwijk (Brabant, 2010) en Paal 10 in Ouddorp (Zuid-Holland, 2011). Zij zijn opgenomen in de eregalerij. Na drie jaar doen zij hun intrede in de Terras Top100. Dat leidde er dit jaar toe dat het Zalmhuis in Rotterdam (nummer 1 in 2008) binnen kwam op nummer 43.
Bekijk hier de gehele ranglijst van de Terras Top 100 van 2012.