nieuws

Bijna 400 meer boetes omtrent rookverbod horeca

Café 2975

Er zijn vorig jaar meer boetes uitgedeeld wegens overtreding van het rookverbod in de horeca, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er werden 1554 boetes uitgedeeld tegenover 1168 een jaar eerder terwijl er toen meer controles werden uitgevoerd (25.666 tegenover 22.843).

Bijna 400 meer boetes omtrent rookverbod horeca

Dat het aantal boetes is toegenomen komt onder meer omdat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) steeds beter zegt te weten waar het fout gaat in de horeca met het rookverbod. ‘En daar wordt dus meer gecontroleerd’, aldus een woordvoerder.

Dit jaar meer mystery guests inzetten

Vorig jaar zijn minder boetes uitgedeeld voor de verkoop van tabakswaren aan minderjarigen dan in 2016. Hierop werd minder gecontroleerd dan een jaar eerder. In de loop van dit jaar gaat de NVWA met testkopers ofwel mystery guests aan de slag om te kijken of de leeftijdsgrens van 18 jaar wordt gehandhaafd. Nu kan alleen een boete worden uitgedeeld als een partij op heterdaad wordt betrapt.

Lees ook: ‘Sta op tegen verbod op rookruimte horeca’

Rookverbod horeca: shishalounges en festivals

Vooral bij evenementen zoals festivals en waterpijpcafés (shishalounges) worden veel overtredingen geconstateerd. Rookverbod horecaStaatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) gaat ze aanspreken om de regels beter na te leven. De NVWA blijft op verzoek van de bewindsman bij deze sectoren streng controleren. Verder gaat het met de naleving in het algemeen goed, aldus Blokhuis.

Lees ook: 94% ondernemers verwacht overlast na verdwijnen rookruimtes

Eerder deze maand maakte Blokhuis bekend af te willen van de rookruimtes in de horeca. Hij neemt hier twee jaar de tijd voor. Sinds 2008 geldt een rookverbod in de horeca. Alleen in speciaal aangewezen rookruimtes mag nog worden gerookt.

Reageer op dit artikel