nieuws

Kasteel TerWorm over Terras Top 100 2018: ‘Halverwege moest ik al bijna huilen’

Café 808

‘Megatrots’, is het team van Kasteel TerWorm in Heerlen op de tweede prijs in de Terras Top 100 2018. Maar hoe kreeg het team van dit Zuid-Limburgse terras het voor elkaar zo hoog te eindigen? Hoe werkt TerWorm er achter de schermen en hoe worden nieuwe medewerkers er opgeleid?

Kasteel TerWorm over Terras Top 100 2018: ‘Halverwege moest ik al bijna huilen’
Foto: Marcel van Hoorn.

‘Halverwege moest ik al bijna huilen, gelukkig had ik een zonnebril op’, zegt een medewerker van Kasteel TerWorm met een grote glimlach. Haar collega vult aan: ‘Megatrots zijn we, megatrots!’. Het had echter niet veel gescheeld of het terras had dit jaar niet meegedaan aan de strijd om het beste terras van Nederland. Vorig jaar stond het op de vijfde plek in de Terras Top 100. ‘Dat vonden we zo mooi. Ik wilde op dat hoogtepunt stoppen’, vertelt manager Pascal Gulpen. Zijn collega’s overtuigden hem ervan om wel weer mee te doen. ‘En ja, daar ben ik nu natuurlijk heel dankbaar voor. Volgend jaar? Dan gaan we gewoon weer voor een notering in de Top 100. Het is goed voor de spirit van het team, zorgt voor extra betrokkenheid.’

Kasteel TerWorm stijgt naar tweede plek Terras Top 100 2018

Medewerkers

Maar wat maakt dit terras dan zo’n topterras? ‘We blijven onszelf’, zegt Gulpen. ‘We zijn nuchter, geen poespas, maar puur de focus op de gast. Het product, de service en de ambiance moeten goed zijn. Het DNA klopt hier.’  De indrukwekkende Zuid-Limburgse onderneming van Freek en Annie van der Valk, inderdaad dié Van der Valk, kent bovendien veel vaste medewerkers. Hoe de verdeling is tussen vaste en flexibele krachten is op een drukke terrasdag?  ’70 tot 75 procent zijn vaste krachten. We voelen ons echt onderdeel van de familie Van der Valk. Dat gevoel wordt ook echt overgebracht door Freek en Annie van der Valk.’ Wat ze ook belangrijk vinden is dat we onze mensen de vrijheid geven om te groeien. Eigen inbreng wordt gewaardeerd. Nicole Dujardin kwam bijvoorbeeld met het recept van een zelfgemaakte ijsthee. ‘Die was zo lekker. Sindsdien staat die op de kaart.’

Opleiden

Hoe medewerkers er worden opgeleid? Iedere nieuwe medewerker krijgt een eigen mentor, een eigen buddy. ‘We beginnen met nieuwe medewerkers zich thuis te laten voelen’, vertelt Dujardin. ‘Eerste even laten acclimatiseren en veel aandacht geven.’ Ook op dit punt is eigen groei belangrijk. ‘We laten deze medewerkers eerst doen waar ze goed in zijn, dan groeit het vanzelf’, zegt Gulpen. Wanneer een medewerker zelfvertrouwen heeft, bloeien ze, waarna het takenpakket wordt uitgebreid. ‘Maatwerk is ook belangrijk. In gesprek blijven met de medewerkers is ook belangrijk. Dit constant blijven doen. Zorgen dat je de medewerkers kan binden.’

Eten

Gasten moeten letterlijk een brug over om op het terras van Kasteel Terworm te komen. Via een fraaie, lange oprijlaan komt de bezoeker uit bij een statig kasteel in schilderachtige omgeving. ‘Die brug is figuurlijk een drempel, maar als je die drempel overkomt krijgt iedereen dezelfde behandeling. Iedereen wordt hier in de watten gelegd.’ In de keuken staat SVH Meesterchef Andy Brauers. ‘Eten wordt ook steeds belangrijker op het terras. Voor heel Kasteel TerWorm geldt dat ongeveer twee derde eten is. We zijn er trots op dat we er een lunchcultuur hebben neergezet, terwijl Nederland niet echt een lunchland is. Steeds vaker zien we dat er door zakelijke gasten een twee- of driegangenmenu wordt genoten.’ De medewerkers passen zich als een kameleon aan, aan het soort gasten aan tafel. ‘Maar aan iedere tafel moet een geintje aan tafel kunnen’, zo vertellen de medewerkers. ‘Humor is bij ons heel belangrijk.’ Aan tafel, maar ook tussen de medewerkers onderling. Vaste opmerking van manager Gulpen? ‘Het is hier geen speeltuin’, zeggen zijn collega’s lachend. Gulpen: ‘Maar ook dat is met een knipoog.’

Wilt u in 2019 ook meedoen aan de Terras Top 100? Schrijf u dan hier in..

Leestips:

* In tien stappen meer omzet uit jouw horecaterras
* Terrasvergunning aanvragen: alles wat je moet weten
* De ideale gerechten voor op het horecaterras

 

Reageer op dit artikel