nieuws

Niels te Vaanhold tweede op wereldkampioenschap koffieproeven

Café 625

Niels te Vaanhold, werkzaam bij koffiebrander Mocca d’Or, is op het World Cup Tasters Championship als tweede geëindigd. Dat is de beste prestatie van een Nederlander ooit op het wereldkampioenschap koffieproeven. In Brazilië werden afgelopen week de wereldfinales gehouden van drie kampioenschappen, naast Cup Tasting ook Latte Art en Brewers Cup. De Nederlandse deelnemers aan de laatste twee strandden in de eerste ronde.

Niels te Vaanhold tweede op wereldkampioenschap koffieproeven

Niels te Vaanhold zette met zijn tweede plek op het World Cup Tasters Championship een knappe prestatie neer, en geeft zo in het in jaar dat Lex Wenneker tweede werd op het World Barista Championship nog eens nadrukkelijk aan dat het niveau van barista’s in Nederland ongekend hoog is.

Nooit eerder eindigde een Nederlandse barista zo hoog in deze wedstrijd. Yoeri Joosten werd in 2015 3e (en in 2014 4e). Elk jaar mag de winnaar van het Dutch Cup Tasters Championship ons land vertegenwoordigen op het WK. Te Vaanhold won in maart de Nederlandse finale.

Te Vaanhold liet in de wedstrijd een mooie stijgende lijn zien: in de eerste ronde ging hij van de in totaal 39 deelnemers als 10e door naar de kwartfinale, waarin de beste 16 opnieuw mochten aantreden. In die kwartfinale werd hij 6e, wat hem een van de acht plekken in de halve finale opleverde. In die halve finale eindigde hij al als tweede, net als in de finale waarin de beste vier proevers het tegen elkaar opnamen.

6 uit 8 goed

Het World Cup Tasters Championship 2018 werd uiteindelijk gewonnen door Yama Kim uit Australië, die 7 van de 8 triangles goed had. Te Vaanhold was sneller klaar, maar had er ‘slechts’ 6 goed. Bekijk hier de volledige uitslag.

Bij het cuptasten krijgen deelnemers 8 sets van drie koppen koffie. Per set zijn twee koffies identiek, één wijkt af. Doel is om uit elke set de afwijkende te halen. Bij een gelijk aantal, geeft de snelste tijd de doorslag. In een finale zijn de vewrschillen minimaal: bijvoorbeeld een koffie van dezelfde plantage maar een andere variëteit, of zelfs dezelfde variëteit maar van een andere hoogte.

Latte Art en Brewers Cup

Tegelijk met het World Cup Tasters Championship werden in Belo Horizonte, Brazilië, ook het World Latt Art Championship en de World Brewers Cup gehouden. Nederlands kampioen Latte Art Anouk Rodenburg eindigde als 23e, winnaar van de Dutch Brewers Cup Olaf Boom werd 18e.

De beste prestatie van een Nederlander bij het World Latt Art Championship is de 5e plek van Esther Maasdam in de finale van 2013, Rob Kerkhoff was in 2015 met een 6e plek in de finale de beste Nederlander ooit op de World Brewers Cup.

Het World Latte Art Championship werd gewonnen door Irvine Quek Siew Lhek uit Maleisië, de World Brewers Cup werd gewonnen door Emi Fukahori uit Zwitserland. Zij is de eerste vrouwelijke barista die de Brewers Cup wint.

Eerder dit jaar was Agnieszka Rojewska uit Polen de eerste vrouw die het World Barista Championship (WBC) won, dus net voor Lex Wenneker. Hiermee zijn dit jaar twee van de vijf grote wedstrijden (als je World Coffee in Good Spirits Championship, dat ook in Brazilië werd gehouden, werd gewonnen door Dan Fellows uit de UK maar waar geen Nederlander aan deelnam, meerekent) gewonnen door een vrouw, een unicum.

Reageer op dit artikel