nieuws

Lex Wenneker tweede op World Barista Championship 2018

Café 3168

Lex Wenneker is in de finale van het World Barista Championship 2018 als tweede geëindigd, achter kampioen Agnieszka Rojewska uit Polen. ‘Dit was de perfecte run. Dat ik in eigen land tweede mag worden, is echt heel vet. Agnieszka is een fantastische ambassadeur voor het vak. Ze heeft al veel gewonnen en is de terechte kampioen’, zei Wenneker na de finale.

Lex Wenneker tweede op World Barista Championship 2018

Nooit eerder eindigde een Nederlandse barista zo hoog in de finale van het World Barista Championship – Liesbeth Sleijster werd in 2008 3e. Ook eindigde nog nooit een barista uit het land waar het WBC gehouden wordt zo hoog.

Bekijk hieronder de reactie van Wenneker

Wenneker, drievoudig winnaar van het Dutch Barista Championship, had in 2016 in Dublin ook al de finale gehaald. Toen eindigde hij als 6e. Dat hij nu in zijn thuisstad Amsterdam 2e is, betekent veel voor hem. ‘Het doel was de finale halen. En stiekem hoopten we op een beter resultaat dan in 2016.’

De tweede plek noemt Wenneker het perfecte resultaat. ‘Dat ik in eigen land tweede mag worden is echt heel vet. Dit was de perfecte run, beter kon niet. Toen ik en Agnieszka alleen over waren, dacht ik wel even: het zal toch niet? Maar zij is de terechte winnaar. Ze heeft al veel gewonnen en is een fantastische ambassadeur voor het vak.’

Agnieszka Rojewska uit Polen is de nieuwe World Barista Champion, en de eerste vrouwelijke barista die de wedstrijd wint.

Wenneker groeide in de wedstrijd, zegt teamlid Luuk de Klein voorafgaand aan de bekendmaking. ‘In zijn eerste run vergat hij een deel van zijn tekst. In de halve finale moest hij een deel weglaten wegens tijdgebrek maar in de finale ging alles goed. Hij had drie seconden over. Gelukkig stond hij op het station met de meest stabiele machine. Bij de machine waar hij de eerste ronde en halve finale op deed, liepen de shots niet perfect, nu wel.’

Hij draagt de prijs op aan vriend, mentor en koffie-celebrity Henk Langkemper, met wie hij veel heeft samengewerkt en die hem veel heeft gesteund in de voorbereidingen voor al zijn wedstrijden. ‘ Ik heb Henk beloofd dat welke beker ik ook zou winnen, dat hij bij hem komt te staan.’

Lex Wenneker nam met zijn tweede plek afscheid van het wedstrijdpodium. ‘Dit was de laatste keer. Het kost zo idioot veel tijd, dat wil ik mijn omgeving niet nog een keer aandoen.’ Ook heeft hij sinds kort weer een eigen espressobar, waardoor er naast het branden van koffie weinig tijd overblijft.

Dit is de volgorde van de finale:

  1. Agnieszka Rojewska – Polen
  2. Lex Wenneker – Nederland
  3. Mathieu Theis – Zwitserland
  4. Michalis Katsiavos – Griekenland
  5. Cole Torode – Canada
  6. John Gordon – Nieuw Zeeland

De exacte scores worden een dag na de wedstrijd bekendgemaakt.

Reageer op dit artikel