Proef cafébezoekers Utrecht gaat door in afgeslankte vorm

Proef cafébezoekers Utrecht gaat door in afgeslankte vorm

De proef in Utrecht om het gedrag van cafébezoekers te testen, gaat door in afgeslankte vorm. Volgens het kabinet kan alleen een kleinschaligere variant, vanwege de huidige situatie met de toegenomen besmettingen van het coronavirus.

Onderzoekers willen kijken hoe horecaondernemers, hun personeel en gasten omgaan met de coronaregels. Hoe de contactmomenten zijn, met hoeveel personen bezoekers een praatje maken en hoe lang zij met elkaar kletsen.

Planning in april opgesteld

Ook onderzoeken zij hoe goed de maatregelen worden nageleefd en hoe het zit met de ventilatie. Het doel is om te kijken hoe cafés straks op een veilige en verantwoorde manier open kunnen. Wanneer dat 'Fieldlab' kan plaatshebben is nog niet bekend. Onder coördinatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en in overleg met andere betrokken departementen en de veiligheidsregio's en gemeenten wordt voor de pilots in april een planning opgesteld, die past bij de dan geldende epidemiologische situatie. Ook Koninklijke Horeca Nederland, de Horeca Alliantie en TNO zijn bij de test betrokken.

141020, Maastricht: lockdown horeca. Foto: Marcel van Hoorn.
(c) Marcel van Hoorn

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge maakten dinsdagavond duidelijk dat versoepelingen nu niet mogelijk zijn vanwege de stijgende besmettingscijfers en de toename van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis.

Meerdere coronaexperimenten

Mensen die dolgraag weer een drankje aan de bar willen doen, moeten zich vooraf aanmelden via een speciale website. Zij moeten zich vooraf laten testen en mogen alleen meedoen bij een negatieve test.

In Utrecht vonden al meerdere corona-experimenten plaats. In het Beatrix Theater waren als test een zakelijk congres en een optreden van Guido Weijers. Hierbij doet de Rijksoverheid ervaring op met het organiseren van evenementen in de 1,5 metersamenleving. In Biddinghuizen werd getest met festivals.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.