Wetenschappers zoeken restaurants voor pilot corona-tool SamenSlimOpen

Wetenschappers zoeken restaurants voor pilot corona-tool SamenSlimOpen

Wetenschappers van Wageningen University & Research, de TU Delft en het Erasmus MC hebben een online tool ontwikkeld om vast te stellen hoe binnenruimtes coronaproof ingericht en gebruikt kunnen worden. Met de SamenSlimOpen-tool kunnen restauranthouders de risico's op verspreiding van het coronavirus in hun restaurant beperken. De onderzoekers nodigen restauranthouders uit om mee te doen aan een online pilot.

‘De SamenSlimOpen-tool helpt om uit te vinden met welke combinatie van oplossingen en maatregelen de kans op verspreiding van het coronavirus in een specifieke binnenruimte zo laag mogelijk is’, zegt projectleider Quirine ten Bosch. ‘Met deze tool hopen we iets bij te dragen aan hoe de horeca weer open kan. Dus hoe kunnen we dat veilig doen, op een manier waarop de horeca wel weer kan gaan draaien.’

Pilotrestaurants gezocht

Deze maand gaan de onderzoekers van Wageningen University & Research, de TU Delft en het Erasmus MC de SamenSlimOpen-tool virtueel testen met restauranthouders die zich daarvoor hebben aangemeld. Ook kunnen restaurateurs die willen deelnemen aan de pilot zich nog aanmelden via de website van SamenSlimOpen.

Allerlei factoren zijn meegenomen in de tool, zoals het aantal vierkante meters, de ventilatie, het aantal gasten en hoelang die blijven zitten en het aantal shifts . ‘Dit zijn de factoren die we kunnen aanpassen om het uiteindelijke doel te realiseren: de risico’s op verspreiding van het Coronavirus in binnenruimtes zo ver naar beneden te brengen dat mensen er verantwoord kunnen verblijven’, zegt Ten Bosch, als infectieziektenmodelleur verbonden aan Wageningen University & Research.

Om de tool te testen zoeken de onderzoekers restaurants die hun gegevens willen invoeren in de online simulator. Met het simuleren van deze realistische binnensituaties, hopen de onderzoekers waardevolle inzichten te krijgen in de effecten van verschillende maatregelen. Ook worden daarvoor (geanonimiseerde) camerabeelden geanalyseerd: hoe bewegen gasten en medewerkers zich door de ruimte?

One size doesn't fit all

Hoe starten we de samenleving straks weer verantwoord op na de lockdown? Dat is de grote vraag waar het kabinet en verschillende sectoren, waaronder de horeca, voor staan. ‘Tot nu toe was het beleid vooral een one size fits all aanpak, terwijl er ook tailor-made oplossingen mogelijk zijn’,  zegt Ten Bosch.

Kennis gecombineerd

In de SamenSlimOpen-tool wordt virologische- en epidemiologische kennis gecombineerd met data uit crowd-modelling onderzoek. Als alles volgens de planning verloopt, komt de tool in april online beschikbaar voor alle restauranteigenaars. Zodra de restaurants weer open mogen, kunnen restauranthouders dan met behulp van de tool zelf gericht maatregelen nemen die in hun specifieke situatie de kans op verspreiding van het virus zo klein mogelijk maakt.

In de volgende fase wordt de tool doorontwikkeld voor andere binnenruimtes, zoals winkels en klaslokalen. ‘Met aanpassingen kan de tool in de toekomst ook gebruikt worden bij andere infectieziekten’, aldus Ten Bosch.

Een van de adviseurs van het project is viroloog Marion Koopmans, als hoogleraar virologie verbondan aan de Erasmus Universiteit in tijdens de coronacrisis lid van het OMT (Outbreak Management Team) dat het kabinet adviseert over haar beleid.

SamenSlimOpen is gefinancierd door ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek. Wageningen University & Research, Erasmus MC en TU Delft werken samen met partners aan initiatieven om beter voorbereid te zijn op toekomstige pandemieën.