nieuws

‘Groot deel in zorg ondervoed

Catering

Een op de drie mensen in de Nederlandse gezondheidszorg is ondervoed. Het gaat om 25 tot 40 procent van de ziekenhuispatiënten, 20 tot 25 procent van de verpleeghuisbewoners en 15 tot 25 procent van de mensen die thuiszorg krijgen. Terwijl die ondervoeding slechts bij de helft van alle patiënten wordt herkend en behandeld.

‘Groot deel in zorg ondervoed

Dat blijkt uit een onderzoek dat professor Jos Schols uit Maastricht dinsdag namens de stuurgroep Wie beter eet wordt Sneller Beter heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. De resultaten laten bar weinig verbetering zien ten opzichte van voorgaande jaren.

In de verpleeg en verzorgingshuizen neemt het probleem zelfs toe. Volgens Schols kost ondervoeding de zorg tussen de 300 miljoen tot 1 miljard euro aan. Hij vindt dat de politiek instellingen moet helpen om hun beleid te verbeteren.