Proefevenement met bezoekers gehouden in Beatrix theater

Proefevenement met bezoekers gehouden in Beatrix theater

In Utrecht hebben 500 mensen in het Beatrix Theater meegedaan aan een proef van Fieldlab Evenementen, om te onderzoeken hoe je veilig een congres kunt organiseren in coronatijd.

Fieldlab is een initiatief van de evenementenbranche dat wordt ondersteund door de overheid. Er wordt tijdens dit proefevenement met sensoren onderzocht wat er gebeurt als je kijkt naar contactduur, contactmomenten en de afstand tussen mensen. Alle deelnemers waren vooraf negatief getest en moesten deze test ook vooraf laten zien. Anderhalve meter afstand hoefde niet.

Verschillende bubbels

De deelnemers waren in verschillende 'bubbels' verdeeld. Mensen uit de ene bubbel moesten zich aan andere regels houden dan de deelnemers uit een andere groep: sommigen dragen bijvoorbeeld een mondkapje tijdens het lopen of juist tijdens het zitten, anderen zitten achter een spatscherm. Over vijf dagen worden ze opnieuw getest. Mensen uit één groep mochten ze zich gedragen zoals ze voor de coronapandemie deden.

Deelnemers aan het congres van vandaag moesten met een aantal zaken rekening houden. Zo moesten ze triage-vragen beantwoorden, een pcr-uitslag tonen, een temperatuurmeting ondergaan en een mondkapje dragen. Over vijf dagen moeten ze zich over vijf dagen opnieuw laten testen. Het zakelijke congres in het theater is de eerste van acht proeven.

Proefbijeenkomsten

    • 20 februari: cabaretvoorstelling (500 bezoekers)
    • 21 februari: voetbalwedstrijd (1500 bezoekers)
    • 28 februari: voetbalwedstrijd (1500 bezoekers)
    • 6 maart: dance event in Ziggo Dome (1300 bezoekers)
    • 7 maart: concert in Ziggo Dome (1300 bezoekers)
    • 13 maart: dancefestival (buiten) bij Walibi Holland (1500 bezoekers)
    • 14 maart: popfestival (buiten) bij Walibi Holland (1500 bezoekers)

Wanneer we weer naar grote evenementen kunnen gaan, blijft onduidelijk. Elk proefevenement moet meer duidelijkheid geven op welke manier veilig grote evenementen kunnen worden georganiseerd.