Five Guys niet welkom in Amsterdam

Five Guys niet welkom in Amsterdam

De Amerikaanse hamburgerketen Five Guys Burgers & Fries wil graag in Amsterdam een vestiging openen. De gemeente weigert echter een vergunning af te geven.

Dat meldt Het Parool.

Five Guys wil zich vestigen in de Reguliersbreestraat, vlakbij het Rembrandtplein. Volgens de gemeente Amsterdam is Five Guys ‘een schoolvoorbeeld’ van een fastfoodrestaurant, en die wil de gemeente nu juist terugdringen in het centrum. Het bestemmingsplan staat op deze locatie dan ook geen fastfoodrestaurant toe.

Aanpassing van het concept

Five Guys zegt geen fastfoodrestaurant te zijn en onder ‘burgers and beers’ te vallen. De keten is wel bereid om aanpassingen te doen aan het concept. Om buiten de categorie fastfood te vallen, moeten er voldoende zitplaatsen zijn, kan er geen balieverkoop plaatsvinden en mag er niet worden gestuurd op snelle consumptie.

Five Guys gaat in bezwaar tegen de beslissing van de gemeente. Wanneer ze er samen niet uitkomen, zal de bestuursrechter over een maand een uitspraak doen.

Veel concurrentie

De Reguliersbreestraat is een gewilde locatie in de hoofdstad. Maar de competitie is groot. In een straal van amper 150 meter hebben mensen de keuze uit onder meer McDonald’s, Subway, New York Pizza, Febo, Dunkin’ Donuts en drie hamburgerrestaurants.