'Geplande versoepeling van 1 juni gaat door'

'Geplande versoepeling van 1 juni gaat door'

Horecaondernemers kunnen ervan uitgaan dat de beperkte heropening van 1 juni doorgaat. Dat meldt De Telegraaf op basis van Haagse bronnen.

Premier Mark Rutte heeft sinds de bekendmaking van de route voor de komende maanden steeds gezegd dat elke versoepeling wel mogelijk moet zijn. Geplande versoepeling kunnen alleen doorgaan als de cijfers rondom het coronavirus in Nederland gunstig zijn. Er is vooralsnog geen aanleiding om de beperkte heropening van de horeca op 1 juni niet door te laten gaan, melden ingewijden aan De Telegraaf. Ook zouden middelbare scholen weer op kunnen starten. Dinsdag 19 mei maakt Mark Rutte het besluit definitief bekend.

Methode voor bijsturing

Ondertussen is het kabinet bezig met een methode om snel te kunnen bijsturen als het nieuwe coronavirus weer zou oplaaien, meldt het AD. Er moet een soort ‘bestuurlijk dashboard’ komen waarin alle gegevens over de ontwikkeling van het virus, de situatie in de zorgsector en het effect van (het loslaten) van de maatregelen worden verzameld. Daarmee kan het kabinet eventueel op de rem trappen of de versoepeling terugdraaien als de verspreiding te veel toeneemt.

Onduidelijkheden over de regels

Het is op dit moment nog niet duidelijk wat per 1 juni wel en niet precies is toegestaan in de horeca. Er zijn vragen over het maximaal aantal personen in de zaak. Is dat bijvoorbeeld inclusief medewerkers en geldt dat per ruimte? Ook is niet zeker of gasten uit één huishouden bij elkaar aan tafel mogen zitten zonder 1,5 meter afstand tussen elkaar. Hoe de reserveringsplicht precies moet worden ingevuld, en of cafetaria’s die plicht ook hebben, is ook nog niet duidelijk.

Verschillende protocollen

De afgelopen periode hebben verschillende brancheorganisaties protocollen opgesteld voor de herstart van de horeca. De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum kwam 23 april al met eigen voorschriften. Koninklijke Horeca Nederland heeft op 11 mei zijn protocol aan leden gepresenteerd. ProFri, VCHO en NHG publiceerde op 13 mei het op dat moment derde protocol voor de horeca.

Deze protocollen hebben geen wettelijke basis. Het zijn richtlijnen, bedoeld als handvat voor ondernemers. De veiligheidsregio en de gemeente bepalen uiteindelijk wat de regels zijn.


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.