artikel

Onderhandelingen CAO catering ‘zwaar

Horeca

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor de contractcatering zijn in volle gang. De FNV en belangenvereniging Veneca zijn al twee keer om tafel geweest. De vakbond spreekt van ‘zware onderhandelingen’.

Maandag 13 en dinsdag 14 maart hebben Veneca en FNV Catering hun voorstellen uitgewisseld. De FNV zet in op een 1-jarige CAO (van 1-4-06 tot 1-4-07) en twee procent meer loon. Verder onder meer een betere bescherming van de werknemers bij contractwisselingen. Ook zouden er aanvullende afspraken moeten komen over scholing, verlofregelingen, werkdrukbestrijding en arbeidsongeschiktheid.

‘Het worden zware onderhandelingen’, zegt Koerselman. ‘Wij willen een zachte landing voor medewerkers bij contractwisselingen, de werkgevers zijn daar nog niet van overtuigd. Zij willen ook niet verder gaan dan 1,25 procent.’

De vorige CAO-onderhandelingen voor de circa 20.000 werknemers duurden zes weken, van eind februari tot medio april. ‘Toen was het ook best zwaar. Maar het verleden heeft geleerd dat we er altijd uitkomen.’ De volgende gespreksronde met de Veneca is 30 maart en op 6 april overlegt de FNV met haar achterban.

Namens de Veneca voert Irene Baltus, algemeen directeur Campass, de onderhandelingen. Baltus spreekt van een open en positieve sfeer, maar ‘iedereen kent de economische positie van catering en daar moet navenant naar gehandeld worden’.

Reageer op dit artikel