nieuws

Hoogervorst wil dat CPB horeca in de gaten houdt

Horeca

Minister Hoogervorst (Financiën) gaat het Centraal Planbureau (CPB) vragen de prijsstijgingen in de horeca in de gaten te blijven houden. Eerder deed het CPB al onderzoek bij cafés en restaurants, nadat zich daar na de komst van de euro forse prijsverhogingen hadden voorgedaan.

Uit het CPB-onderzoek bleek dat de hogere prijzen niet te verklaren zijn uit extra kosten en winstherstel. ‘Daarmee zijn er duidelijke aanwijzingen dat de introductie van de euro is gebruikt om de winstmarges extra te verhogen’, stelt het CPB. Hoogervorst ziet, ondanks aandringen van enkele fracties in de Tweede Kamer, geen mogelijkheid om iets te doen aan de hoge prijzen. Wel wil hij het CPB om nieuw onderzoek vragen. ‘Dat kan mooi als een stok achter de deur gebruikt worden’, zei de VVD-bewindsman woensdag tijdens een debat in Tweede Kamer.

Hoogervorst en een Kamermeerderheid vertrouwen erop dat marktwerking vanzelf zal leiden tot lagere prijzen in de horeca. Na het eerdere CPB-onderzoek en het vervolgens op het matje roepen van Koninklijk Horeca Nederland, rest Hoogervorst naar eigen zeggen niets meer. Hij zag niets in het plan van GroenLinks om harde afspraken met de horeca te maken over het laten uitblijven van prijsverhogingen.

Uit het CPB-onderzoek bleek dat de prijzen in de horeca in de eerste acht maanden van 2002 gemiddeld met 6,3 procent zijn gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde prijsstijging van alle bestedingen bedraagt in 2002 3,6 procent. Overigens verwacht het CPB dat de prijsverhogingen tijdelijk zullen zijn, nu het kroeg- en restaurantbezoek terugloopt.

Reageer op dit artikel