'Horeca niet eerder open, maar op 1 juni vanaf het middaguur'

'Horeca niet eerder open,  maar op 1 juni vanaf het middaguur'
Horeca mag hoogstwaarschijnlijk niet eerder open dan 1 juni

Ondanks druk vanuit de branche, mag de horeca niet eerder dan 1 juni open. Dat zeggen Haagse bronnen. Omdat het coronavirus nog niet opvlamt, kan het kabinet volgens ingewijden wél groen licht geven voor opening van de horeca met beperkingen op 1 juni, maar dan wel pas in het middaguur.

Het kabinet volgt in de beslissing wat betreft het eerder openen het advies van de veiligheidsregio's, die willen vasthouden aan 1 juni. Vanavond worden de beslissingen kenbaar gemaakt in een persconferentie.

Opening vanaf het middaguur

De opening mag op die tweede pinksterdag ook pas vanaf het middaguur, zo melden ingewijden. Dit om te voorkomen dat er mogelijk feestjes of andere bijeenkomsten plaatsvinden in de nachtelijke uren.  Daarmee valt het plan van onder meer de Nijmeegse Bistrobar Berlin en Bistrobar Bankoh in duigen. Die wilden op 1 juni, met in achtneming van de RIVM-maatregelen,  de deuren van beide restaurants om middernacht openen. ‘Onze gasten kunnen niet wachten weer aan tafel te gaan’ , vertelde Frank Goossens, mede-eigenaar van Berlin en Bankoh eerder. ‘Om 0:01 kan gereserveerd worden voor een 4-gangen ‘midnight session’ op beide locaties. Als cadeautje voor onze gasten die ons met hun enthousiasme en lieve woorden de afgelopen tijd ontzettend hebben gesteund.’

Sluiting tot 1 juni

Veel restaurants, café's en strandtenten willen zo snel mogelijk open. Ze lijden veel verlies en vinden dat ze nu al kunnen voldoen aan de coronarestricties, zoals de anderhalve meter afstand en hygiëne. Bovendien valt maandag 1 juni op tweede pinksterdag. Premier Mark Rutte liet eerder doorschemeren dat het bespreekbaar is om mogelijk het hele pinksterweekend open te zijn. Maar het kabinet richt zich nu naar het advies van de veiligheidsregio's, die maandagavond hun beraad hadden. '1 juni is al ingewikkeld genoeg', zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en voorzitter van het beraad gisteren. 'Het is verstandig ons aan die datum te houden. We moeten de tijd nemen om per dorp of stad de maatregelen rond de horeca goed te regelen. Ik ben blij dat we daarvoor nog zeker een week hebben'.

'Het wordt een landelijk beleid met regionale verschillen', aldus minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid). Hij gaat niet in op de bijeenkomst met de burgemeesters, omdat hij niet wil vooruitlopen op de beslissingen van het kabinet. Wel laat hij weten dat de ministers nog steeds 'voornemens zijn om de horeca per 1 juni beperkt te openen'.

Verschillende strandtenten, cafés en andere horecagelegenheden hebben aangegeven al voor het pinksterweekeinde of zelfs al met hemelvaart open te willen gaan. Volgens hen kan het op een veilige manier. De burgemeesters willen echter een landelijke lijn. Zij gaven bovendien aan dat de horecabedrijven in Nederland niet 'in een stramien is te regelen'. 'Het is maatwerk. Er zijn binnensteden met prachtige straatjes waar je een terras niet kunt uitbreiden, omdat je er dan simpelweg niet langs kunt lopen. In een gemeente met veel ruimte kan dat wel. Overal geldt dat anderhalve meter afstand houden de regel is', stelt Bruls. Daarom vindt hij dat alle gemeentes in overleg moeten met de ondernemers.

Volgens hem zijn er altijd al verschillen geweest in openingstijden of andere regels. 'Daar heeft nog nooit iemand over geklaagd. En ik geloof er niet in dat iemand uit Groningen naar Limburg rijdt voor een kop koffie. Wij hebben een doel: corona tegengaan. Dat betekent drukte vermijden.'

Laurens Meijer

Horecaondernemer Laurens Meijer, ook wel de grootste cafebaas van Nederland genoemd, reageert furieus op het nieuws dat eerdere opening wordt tegen gehouden. 'Wat heb je dan in die maanden dat de horeca al gesloten is gedaan? Nadenken hoe je de horeca en heel veel Nederlanders dwars kan blijven zitten. Gelukkig is dit bij lang niet bij alle burgemeesters het geval. Nu afwachten of ons kabinet luistert naar deze paar negatievelingen die duidelijk hun werk niet goed hebben gedaan de afgelopen maanden, of zelf nog verstandige beslissingen kan nemen. De horeca moet open voor de Pinksterdagen om ervoor te zorgen dat het hele Pinksterweekend voor iedereen gezellig gaat worden.'

Geen volle terrassen dit jaar tijdens de pinksterdagen, zo melden ingewijden
Geen volle terrassen dit jaar tijdens de pinksterdagen, zo melden ingewijden

Maatregelen

De vorige maatregelen die werden opgeheven waren lang niet zo 'spannend' als deze, zei premier Mark Rutte eerder. 'Als mensen weer naar de film of het terras gaan en scholieren weer door de gangen drommen, kan het virus misschien weer om zich heen grijpen.'

Daarom heeft 'coronaminister' Hugo de Jonge een 'bedieningspaneel' ontworpen dat laat zien hoe de strijd tegen de epidemie ervoor staat en welke maatregel het kabinet neemt als het virus weer de kop opsteekt. Dan zouden misschien in een bepaalde regio de terrassen toch weer dicht kunnen gaan, wordt reizen met het ov ingeperkt of wordt een ander advies of andere maatregel aangescherpt

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.