Wijziging in regel max 30 personen in één horecapand

Wijziging in regel max 30 personen in één horecapand

In de meest recente versie van het nieuwe model Noodverordening van het Veiligheidsberaad is een belangrijke wijziging opgenomen voor bedrijven met meerdere zelfstandige functies in een gebouw als het gaat om de max. 30 personen die binnen zijn toegestaan in verband met de coronamaatregelen.

In principe is het niet mogelijk om een horecapand op te delen en zo 30 gasten per ruimte te ontvangen. Zeker niet als het een relatief kleine zaak is verschillende ruimtes die geen afzonderlijke ingang hebben. Volgens de noodverordening geldt dat je in een gebouw maximaal 30 gasten mag toelaten.

Indien de eet- en drinkgelegenheid is gevestigd in een gebouw waarin naast de eet- en drinkgelegenheid één of meerdere andere zelfstandige functies of andere eet- en drinkgelegenheden zijn gevestigd, is het maximum van 30 gasten binnen, niet van toepassing op de eet- en drinkgelegenheid, mits:

  • Deze functies gescheiden zijn van de andere functies of de andere eet- en drinkgelegenheden;
  • Deze functies of de andere eet- en drinkgelegenheden beschikken over een zelfstandige ruimte binnen het gebouwen;
  • De inrichting in het gebouw zodanig wordt georganiseerd dat bezoekersstromen zoveel mogelijk van elkaar gescheiden zijn en bezoekers van de verschillende functies steeds 1,5 meter afstand kunnen houden.

Als je goed afgescheiden afzonderlijke exploitatieruimtes in een gebouw hebt, mag je volgens de verordening -indien de eet- en drinkgelegenheid is gevestigd in een voor het publiek toegankelijk gebouw- per inrichting maximaal 30 personen toelaten. Dat kan alleen als er naast de eet- en drinkgelegenheid één of meerdere andere gelijkaardige functies van andere eet- en drinkgelegenheden zijn gevestigd en de inrichting in het gebouw zo wordt georganiseerd dat bezoekersstromen goed gescheiden zijn en bezoekers 1,5 meter afstand kunnen houden. Dit geldt ook voor multifunctionele complexen. 'De uitzonderingen in multifunctionele complexen gelden niet voor zalencentra of zalencomplexen', zo meldt KHN.

Bedienen aan tafel

De hoofdregel is dat zowel binnen als op het buitenterras altijd anderhalve meter tussen personen moet worden aangehouden. Gasten moeten aan een tafel zitten. KHN: 'Daar is een uitzondering voor als het echt even niet kan om 1,5, meter afstand te houden tot de gast, maar dan onder strikte voorwaarden zoals een triage (dat is vragen naar gezondheidsrisico's). Dat vragen kunnen voor binnen bij de reservering en de toegang en op het buitenterras bij de toegang willen reserveren is op het buitenterras niet nodig.' Bedienen binnen 1,5 meter in korte tijd aan tafel (bestelling opnemen, uitserveren en afruimen) is toegestaan ​​op voorwaarde dat er een gezondheidscheck wordt gedaan. Dat is volgens het KHN-protocol. Is dat vragen niet gedaan dan mag het niet en geldt 1,5 meter.

Als u niet wilt dat medewerkers binnen de 1,5 meter van de gasten aan tafel komen, wat is dan het alternatief? In dit geval is het mogelijk dat de gerechten en dranken op een centrale plek afgehaald worden door de gast, of worden geserveerd op een trolley die naast de tafel wordt gereden waarvan de gast de borden kan afpakken.

Waarom geen schotten?

Schotten / schermen / plastic afscheidingen zijn nadrukkelijk niet voor om de 1,5 meter afstand tussen personen en het aantal personen te omzeilen. Ze zijn voor dat doel nu verboden. Het uitgangspunt is dat 1,5 meter afstand tussen personen. kHN: 'We hadden ook heel graag als alternatief voor de 1,5 meter schotten of schermen als afscheiding gehad, niet alleen in de ruimte met de gasten maar ook in de keuken. Maar dat is nu een brug te ver en er wordt onderzoek naar gedaan door TNO gedaan.' KHN verwacht geen duidelijkheid voor eind juni.

Moet ik de gegevens van de reservering bewaren?

KHN: 'Ja, de gegevens van de reservering moet je bewaren totdat de gasten vertrokken zijn. U moet kunnen aantonen dat er een reservering was, echter zonder de persoonsgegevens te bewaren.'

Moet ik de gegevens van de triage bewaren?

'Nee, dat is niet toegestaan. Wel moet je het voeren van triage kunnen aantonen.'

Wat doe ik met een groep van 3 of meer personen?

Zo'n groep moet je vragen of zij wel of niet tot een gezamenlijke huishouding behoren. Wanneer dit het geval is mogen zij op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar zitten. Zo niet, dan alleen op 1,5 meter afstand van elkaar.'

Horecaproducten

Buitenterras

Een buitenterras is een terras dat aan 3 zijden volledig open is van aan de bovenzijde volledig open is en gelegen is in de open lucht. Op dit buitenterras is anderhalve meter de norm, behalve voor gezamenlijke huishoudens. Alleen bij triage met vragen naar gezondheidsklachten kan bediening bij uitserveren en afruimen incidenteel binnen de 1,5 meter komen. Voor een buitenterras geldt geen maximumaantal gasten.

Voor de binnenruimte en alles wat geen buitenterras is geldt bij elkaar het maximum van 30 gasten (zonder personeel).

Wat zijn de regels voor het maximumaantal gasten in afzonderlijke inrichtingen in een gebouw?

In eet- en drinkgelegenheden in hotels mogen meer dan 30 gasten aanwezig zijn mits deze gasten allen hotelgasten zijn.

  • Wat zijn de regels indien de eet- en drinkgelegenheid gevestigd is in een gebouw waarin naast de eet- en drinkgelegenheid één of meerdere andere zelfstandige functies van andere eet- en drinkgelegenheden zijn gevestigd?

Dan is het maximum van 30 gasten binnen in het gebouw, niet van applicatie op de eet- en drinkgelegenheid, mits:

een. deze functies gescheiden zijn van de andere functies van de andere eet- en drinkgelegenheden;

b. deze functies van de andere eet- en drinkgelegenheden beschikken over een zelfstandige ruimte binnen het gebouw; nl

c. de inrichting in het gebouw waardoor wordt georganiseerd dat bezoekersstromen mogelijk mogelijk zijn van elkaar gescheiden zijn en bezoekers van de verschillende functies steeds 1,5 meter afstand kunnen houden.

  • Ik weet niet zeker van ik aan de criteria onder a, b en c van de vorige vraag en antwoord voldoe. Wat kan ik dan doen?

Leg voor jezelf vast waarom je op onderdelen a, b of c twijfelt. Neem daarna contact op met de gemeente voor afstemming. Toets op deze manier elke vraag die je hebt over het maximale aantal van 30 gasten

  • In mijn hotel heb ik meerdere restaurants, mag ik alle restaurants gebruiken?

Ja, dat mag wanneer de restaurants aparte functies hebben, er een afscheiding is en de gastenstroom is te scheiden. Dit is ook apart in de verordening geregeld. De vraag is vervolgens van je de restaurants in hetzelfde gebouw als aparte bedrijfsfuncties kunt zien en daarvoor zijn de criteria op / mc in opgenomen. Dat zal van geval tot geval moeten worden beoordeeld. De criteria zijn strikt.

Voor je logerende gasten mag je alle restaurants gebruiken. Hieraan zit geen maximum, maar je mag naast je hotelgasten geen externe gasten ontvangen als je meer dan 30 hotelgasten heeft .

  • Als ik niet aan de voorwaarden uit de verordening voldoe, kan ik dan ontheffing vragen?

Het is in principe mogelijk om de voorzitter van de Veiligheidsregio ontheffing aan de vragen. De voorwaarden uit de verordening zijn leidend. Het is dus niet zomaar een ontheffing. Daar zijn zeer bijzondere omstandigheden voor nodig. Gelet op de regels en de criteria van de verordening ligt op de heffing niet voor de hand.

Download hier het nieuwe model noodverordening.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.