Binnen horeca relatief meeste bedrijfsopheffingen

Binnen horeca relatief meeste bedrijfsopheffingen

Tussen april 2020 en eind maart 2021 werden ruim 13.000 bedrijven opgeheven die gebruikmaakten van ten minste één steunmaatregel van de overheid in verband met corona.

Van alle opgeheven bedrijven gebruikte 10 procent een steunmaatregel. Bij bedrijven die (deels) failliet gingen was dat ruim 53 procent. Faillissementen vormen maar een klein deel van de bedrijfsopheffingen en het aantal faillissementen is historisch laag. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe, voorlopige cijfers.
Van de ruim 586.000 bedrijven die tussen april 2020 en maart 2021 gebruikmaakten van coronasteun werd ruim 2 procent opgeheven. Voor bedrijven zonder steun lag dit percentage op 9.

3 procent bedrijven met belastinguitstel opgeheven

Van de grotere steunmaatregelen werd de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) het meest gebruikt. Deze regeling is bedoeld voor zelfstandig ondernemers van wie het inkomen door de coronacrisis daalde tot onder het sociaal minimum. Van de ruim 300.000 bedrijven van ondernemers die de Tozo-regeling gebruikten, zijn er 2,8 duizend (1 procent) opgeheven.

Van bedrijven die gebruikmaakten van de mogelijkheid tot uitstel van belastingbetaling werd 3 procent opgeheven. Dit zijn bijna 7000 bedrijven, ruim de helft van de opgeheven bedrijven die een of meer steunmaatregelen gebruikten. Van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) maakten nog geen 100.000 bedrijven gebruik. In deze groep zijn 1,2 duizend bedrijven opgeheven.

Binnen horeca meeste opheffingen

Van de gesteunde bedrijven waren in de horeca tussen april 2020 en maart 2021 relatief de meeste opheffingen, ruim 3 procent. De horeca is ook de bedrijfstak waar het hoogste percentage bedrijven steunmaatregelen gebruikte, 73 procent. In de horeca zijn relatief gezien ook de meeste opheffingen van bedrijven zonder steun, bijna 17 procent.

Aandeel opgeheven bedrijven, tweede kwartaal 2020-eerste kwartaal 2021

Bedrijfsopheffingen horeca

1 op de 7 bedrijven horeca

Bijna een kwart van de gesteunde bedrijven die (deels) failliet gingen, was een bedrijf binnen de handel. Ongeveer 1 op de 7 gesteunde bedrijven die (deels) failliet gingen, was een horecabedrijf. Het aantal faillissementen daalde sinds het begin van de coronacrisis, maar het aantal faillissementen binnen de horeca was vooral in het tweede kwartaal van 2020 opvallend hoog.