Aandeelhouders heffen Pehac op

Aandeelhouders heffen Pehac op

Beursfonds Pan-European Hotel Acquistion Company (Pehac) is opgeheven. Dit is besloten tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Initiatiefnemer Willem-Jan van den Dijssel spreekt van een teleurstelling.

Pehac was de eerste ‘special purpose acquisition company’ (spac) van Damrak. Tijdens de beursgang bracht het fonds 115 miljoen euro op. Met dit geld wilde Pehac aankopen doen in de Europese hotelsector.

Maar van aankopen in het niet gekomen. Dinsdag 16 maart is tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering besloten dat het hotelfonds wordt opgeheven. De aandeelhouders krijgen 27 maart hun geld terug. Op 30 maart verdwijnt het fonds definitief van de beurs.

Teleurstelling

‘We hadden wel op deze uitkomst gerekend. Maar het blijft een teleurstelling’, aldus Willem-Jan van den Dijssel in Het Financieel Dagblad. Geheel ongeschonden komt het bestuur van het fonds niet uit de strijd. Ze draait namelijk op voor de kosten die zijn gemaakt bij het opzetten van het fonds. Het gaat hierbij om 2,28 miljoen euro.

‘Nee, dat is niet leuk’, stelt Van den Dijssel. ‘Maar dat wisten we vooraf. Dat is het idee van een spac: de aandeelhouders draaien niet op voor de kosten’. Op de bankrekening van Pehac staat momenteel 118 miljoen euro. Van den Dijssel: ‘Daarvan wordt ongeveer 97 procent bij liquidatie terugbetaald aan de aandeelhouders'.