Golden Tulip verliest grootste franchisehotel

Golden Tulip verliest grootste franchisehotel

Bel Air Hotel in Den Haag breekt met Golden Tulip. Bel Air is vanaf 1 juli niet langer franchisenemer van het in surseance verkerende hotelmerk. Een clausule in het contract biedt het grootste hotel van Golden Tulip de mogelijkheid om over te stappen naar Worldhotels.

Het grootste hotel van Golden Tulip in Nederland en het grootste hotel van Den Haag, het Bel Air Hotel aan de Johan de Wittlaan, heeft enkele dagen geleden het franchisecontract met Golden Tulip opgezegd. Bel Air ziet geen mogelijkheden om de ambities in de toekomst te verwezenlijken met het in problemen verkerende Golden Tulip.

General manager Frank Lanfers vindt dat Golden Tulip twee petten op heeft. Lanfers, sinds medio vorig jaar gm van het naast het World Forum gelegen hotel, ziet nadelen in een organisatie die enerzijds hotels in eigen bezit heeft en anderzijds als franchisegever opereert.

Fee

‘Voorbeeld. We moeten maandelijks openheid van zaken geven. Echt alles krijgen ze te zien. Vervolgens openen ze vijftien kilometer verderop in Delft een hotel in eigen beheer. Dan ga je je afvragen of de salesafdeling net zo hard loopt voor ons hotel als voor hun eigen hotel’, vraagt Lanfers zich hardop af.

Maar er is meer waardoor Bel Air van Golden Tulip af wilde. Lanfers: ‘Ze vragen een vaste fee, die hotelkamer gerelateerd is. Voor ons driehonderd kamers tellende hotel is dat een behoorlijk bedrag. Daar komt nog een commissiefee voor boekingen bij. De vaste fee gebruikt Golden Tulip voor sales- en marketingactiviteiten gericht op gasten uit de Benelux. Maar wij kijken juist verder dan de Benelux.’

Goud verdwenen

Ook de recente ontwikkelingen en berichtgevingen rondom het merk zijn direct merkbaar in het Haagse hotel. ‘Door de recessie gaat het natuurlijk minder. Dus het is niet direct te zeggen hoeveel boekingen we mislopen door negatieve berichten over Golden Tulip. Wel kregen we vragen van leveranciers en boekingsorganisaties. Grote boekingsorganisaties weten niet meer waar ze aan toe zijn. Het goud van de tulp verdween langzaam maar zeker’.

Lanfers, die voordat hij bij Bel Air kwam werkte voor AC Hotels & Restaurants, maakte in november vorig jaar kenbaar niet tevreden te zijn. ‘Maar er gebeurde niets. Volgens mij waren ze vooral intern druk bezig gezien de personeelsmutaties. Intussen waren we verkennende gesprekken gestart met andere partijen en merkten dat die veel actiever waren’.

‘De surseance bood uitkomst. In het franchisecontract staat dat bij surseance van één van de partijen het mogelijk is het contact te ontbinden. Met een opzegtermijn van twee maanden, die we netjes uitdienen, zijn we 1 juli na twaalf jaar Golden Tulip af’.

Onderscheiden

Bel Air koos na gesprekken met onder andere Sheraton, Preferred Hotel Group en Best Western uiteindelijk voor Worldhotels. Lanfers: ‘Worldhotels bestaat veertig jaar en telt vijfhonderd hotels in de hele wereld. Het is een partner waarmee we ons kunnen onderscheiden’.

Lanfers laat weten dat Golden Tulip dinsdagochtend 12 mei per mail heeft laten weten niet akkoord te gaan met de contractontbinding.

Lees Misset Horeca van 15 mei voor meer informatie over de plannen van Bel Air.

Bekijk video met toelichting van Lanfers op besluit