nieuws

Opmars bed & breakfast niet te stuiten

Hotel

Bed & breakfast is bezig aan een fikse opmars in ons land. Steeds meer mensen overnachten bij een particuliere logiesverstrekker. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is het niet eens met belangenvereniging Bed and Breakfast Nederland.

Opmars bed & breakfast niet te stuiten

Dit jaar krijgt Nederland er 1275 nieuwe bed & breakfast-adressen bij, zo becijfert NRIT Media in opdracht van de overkoepelende organisatie Bed and Breakfast Nederland. Daarmee stijgt het totaalaantal logiesplaatsen naar bijna vierduizend.

De populariteit wordt toegeschreven aan hogere eisen van consumenten aan onderkomen en locatie. Een standaardkamer raakt uit, zo laat een zegsman van het Nationaal Bureau voor Toerisme & Congressen weten. Consumenten willen iets anders.

De hotellerie lijkt er daarmee een nieuwe, serieuze concurrent bij te hebben. KHN is op zijn hoede voor de opmars van de in populariteit stijgende logeerfaciliteit, getuige de reactie van woordvoerder Anthony van der Klis in De Telegraaf.

‘Wanneer er sprake is van meer dan twee kamers en vier gasten, is men bedrijfsmatig bezig. Dan dient de ondernemer zich in te schrijven bij het Bedrijfschap Horeca en Catering. Men moet dan aan tal van wettelijke eisen voldoen, zoals Arbo en hygiëne’, stelt Van der Klis.

Hanny Arens van Bed and Breakfast Nederland heeft een andere mening. ‘Onze organisatie beschouwt zes tot zeven logeerkamers als beroepsmatig, maar Koninklijk Horeca Nederland denkt daar anders over’.

Feit is wel dat uit onderzoek door NRTI Media blijkt dat het hebben van een bed & breakfast vooralsnog geen vetpot is. De gemiddelde jaaropbrengst van de overnachtingen bedraagt 12.680 euro, terwijl aan kosten gemiddeld 8.615 euro wordt uitgegeven.

Reageer op dit artikel