nieuws

Dit zijn de drie finalisten van de Dutch Hotel Award 2019

Hotel 5838

Dit zijn de drie finalisten van de Dutch Hotel Award 2019

Na een spannende halve finale kunnen van de vijf hotelmanagementteams er maar drie naar de finale. De jury koos unaniem voor deze drie, die op 14 juni door de jury worden bezocht. De winnaar wordt 20 juni bekendgemaakt.

Vijf hotelmanagementteams presenteerden zichzelf in de Heineken Experience in Amsterdam aan de jury tijdens de halve finale van de Dutch Hotel Award 2019, slechts drie kunnen door naar de finale. Elk team moest zich middels een power pitch presenteren, waarbij invulling moet worden gegeven aan het thema Het succes van Morgen.

Na een warm welkom aan de honderden genodigden, studenten en belangstellenden door Bart Meinen, Senior Key Accountmanager Heineken en juryvoorzitter Bas Tolmeijer deelde Dimitri Kalaitzis, operationeel directeur Novotel Amsterdam Schiphol zijn ervaringen na het winnen van de Dutch Hotel Award 2018. Hij somde op wat de winst allemaal had opgeleverd. ‘De managementscore is van 63% naar 70% gegaan en de sfeer in het hotel was natuurlijk top. We hebben de titel gebruikt in onze vacatureteksten, waardoor we nu maar één openstaande vacature hebben. Daarnaast kregen we positieve feedback van de lokale markt en ook onze leveranciers, de eigenaar van het hotel (Borealis Hotel Group) en Accor Hotels zijn trots.’

Kalaitzis sloot zijn presentatie af met de aanbieding dat het winnende hotelteam van de Dutch Hotel Award 2019 een bijzondere dinerervaring krijgt aangeboden met Le Petit Chef.

Power Presentaties

Na de speech van Kalaitzis moesten de halve finalisten pitchen. De volgorde van de presentaties werd bepaald door middel van loting. Black Label Hotel in Valkenburg moest het spits afbijten, gevolgd door Blooming Hotel, Jaz Hotel, Guest House Hotel en het Postillion Hotel & Convention Centre in Amsterdam.

De vijf bedrijven lieten zien volop in beweging te zijn. Het succes van morgen loopt als een rode draad door de strategische visie van alle bedrijven in de halve finale. ‘Niet vanwege het feit dat het dit jaar het thema is van de award, maar simpelweg omdat de meeste hoteliers zich realiseren dat stilstand achteruitgang betekent en dat de concurrent heel erg wakker is’, ziet initiatiefnemer van de Dutch Hotel Award Francesco Monaco.

Dit zijn de finalisten

De vijf halve finalisten hadden dat allemaal goed naar voren gebracht. Toch kwamen er drie bedrijven bovendrijven die dat in de ogen van de jury het beste deden. Dat zijn – in willekeurige volgorde:

  • Blooming Hotel in Bergen

  • Jaz Hotel in Amsterdam

  • Guest House Hotel in Kaatsheuvel

De juryoordeel over de finalisten:

Blooming Hotel heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Met een strak gemonteerde film liet Blooming zien waar ze voor staat. De jury is enthousiast over het feit dat er ondanks het invoeren van hervulbare doppers een ton werd ingeleverd op drankomzet en een ton werd geïnvesteerd in de doppers, toch een positief resultaat overbleef en een bijdrage is geleverd aan het verkleinen van het plastic afval. Voor veel duurzame initiatieven wordt de samenwerking met andere gezocht. Er is veel aandacht voor mvo en er wordt via leermeester geïnvesteerd in de toekomst. Ieder jaar worden 10 tot 15 jongeren via BOL of BBL opgeleid door leermeesters in het hotel.

Jaz Hotel liet op het podium meteen zien wie ze zijn door met een dj op te komen: een lifestyle hotel waar muziek centraal staat. Medewerkers worden bandleden genoemd en ze zijn ‘off beat, maar in tune’. Het hotel was 1 jaar na opening al winstgevend en heeft een gastrating van 8,7. Het hotel bruist, is hip en gericht op millennials. Medewerkers kunnen zijn wie ze zijn en groeien op het vlak dat ze zelf willen. Er wordt veel gebruik gemaakt van moderne technologie en via apps en social media blijft het hotel voortdurend in contact met haar gasten.’

Het managementteam van het Guest House Hotel komt met sloffen het podium op om te demonstreren dat gasten en medewerkers, zich altijd thuis moeten voelen in het hotel. Het managementteam daagt zichzelf iedere dag uit of genomen beslissingen nog wel passend zijn. De gast is altijd belangrijker dan het proces. Zo krijgen alle gasten altijd een handgeschreven welkomstkaartje. Het hotel maakt gebruik van moderne technieken als een virtual assistant, rooster apps, review manager en power BI zodat medewerkers meer tijd hebben voor de gasten.

Finaleopdracht Dutch Hotel Award 2019

Op 14 juni worden de drie finalisten door de jury bezocht en krijgen ze precies twee uur om nog één keer alles uit de kast te halen en de jury te overtuigen van de kwaliteiten van het managementteam.

Die opdracht luidt dit jaar als volgt:

  • Organiseer een activiteit waarmee je als team uit je comfortzone treedt en laat de jury tijdens het bezoek op 14 juni het resultaat ervan zien.

We zijn benieuwd te vernemen hoe jullie te werk zijn gegaan, wat de ervaringen zijn die het jullie hebben gebracht en hoe je dit kunt gebruiken voor jullie ‘succes van morgen’. Alle middelen en mogelijkheden staan open en zijn vrij door het team in te vullen. Er moet vanzelfsprekend wel sprake zijn van een gezonde ROI-verhouding.

Op donderdag 20 juni wordt de winnaar van de Dutch Hotel Award 2019 en opvolger van Novotel Amsterdam Schiphol Airport bekendgemaakt. De uitreiking van de Award zelf vindt vervolgens op woensdag 26 juni plaats in het winnende hotel.

Dutch Hotel Award

De Dutch Hotel Award is een initiatief van Trust Hospitality en vormt een jaarlijkse onderscheiding voor het hotelbedrijf waarvan het managementteam zich op een unieke manier onderscheidend heeft gemanifesteerd. DHA heeft tot doel de creativiteit en het professionalisme in de hotellerie te vergroten.

De jury bestaat uit juryvoorzitter Bas Tolmeijer van Trust Hospitality, initiatiefnemer van de wedstrijd Francesco Monaco van Trust Hospitality, Regine von Stieglitz, president Hotelschool The Hague, Sander Allegro van Innovations, Bart Meinen, senior key accountmanager Heineken, Sjuk Akkerman, Sector Banker Services & Leisure ING en Marjon Prummel hoofdredacteur Misset Horeca.

15 winnaars

Dit zijn de winnaars van de DHA tot nu toe: 

2018: Novotel Amsterdam Schiphol Airport
2017: Kruisherenhotel Maastricht
2016: Ink Hotel Amsterdam
2015: Hotel van Oranje, Noordwijk
2014: Postillion Deventer
2013: Pulitzer, Amsterdam
2012: Palace Hotel, Noordwijk
2011: Townhouse, Maastricht
2010: Papendal, Arnhem
2009: De Zon, Ommen
2008: Eden American, Amsterdam
2007: Château St. Gerlach, Valkenburg a/d Geul
2006: Des Indes, Den Haag
2005: Beaumont, Maastricht
2004: Delta Hotel, Vlaardingen

Reageer op dit artikel