Einde groei lijkt in zicht voor Amsterdamse hotels, voor even

Einde groei lijkt in zicht voor Amsterdamse hotels, voor even

Voor het eerst sinds lange tijd even geen jubelnieuws over de Amsterdamse hotelmarkt. Waar het al enige jaren leek of the sky the limit was: bezetting, kamerprijs, alles bleef stijgen en stijgen. Daar lijkt nu voor het eerst een einde aan te komen. Al is het vermoedelijk maar voor even.

Met de enorme toename van het aantal hotelkamers in de stad, is de groei in de bezettingsgraad aan het afnemen. En er zijn meer tekenen dat de groei van de Amsterdamse hotelmarkt terugloopt.

De maand juli liet voor alle drie de kerngetallen een daling zien ten opzichte van diezelfde maand een jaar eerder. Bezetting lag in juli 2019 0,4 procent lager dan in juli 2018, op 88,1 procent. De gemiddelde kamerprijs gaf 6,8 procent toe ten opzichte van het jaar ervoor en lag in juli op 139,73 euro. De omzet per beschikbare kamer liep zelfs 7,2 procent terug en kwam in juli 2019 uit op 123,12 euro.

Grote congressen

Al moet bij deze cijfers wel de kanttekening worden gezet dat in juli 2018 enkele grote congressen in Amsterdam plaatsvonden: een tweejaarlijks congres over kankeronderzoek en een groot internationale Aids-conferentie.

Dit is volgens onderzoeksbureau STR een belangrijke reden voor de verschillen, al noemt het bureau het toegenomen kameraanbod een reden voor in ieder geval de terugloop in bezetting.

Vacaturestop

Maar er is meer aan de hand. De eerste hotels die een vacaturestop hebben, zijn al gesignaleerd, al willen deze vanwege de gevoeligheid niet met naam worden genoemd.

Na jaren waar de enige geluiden – op wat gemor over de toeristenbelasting na – uit Amsterdam gingen over groei en personeelstekorten, nu dus voor het eerst wat minder juichende berichten uit de Amsterdamse hotelmarkt. Al betekenen de lichte minnen vooralsnog hooguit een afname in de gróei, en dat betekent nog niet meteen dat de markt zelf ook echt krimpt.

De invloed van het toenemende aanbod is overigens maar van relatief korte duur. Voor de komende twee jaar zitten nog zo’n 40 hotels in de pijplijn in Amsterdam, door de nieuwe strenge regels droogt de stroom nieuwe hotels daarna rap op. En dat is tegen die tijd goed nieuws voor in ieder geval de bezettingsgraad.