Hotel, extended stay en woningen in voormalig gebouw Hogeschool Utrecht

Hotel, extended stay en woningen in voormalig gebouw Hogeschool Utrecht

In een monumentaal pand aan de Oudenoord in Utrecht waar tot 2017 de Hogeschool Utrecht gebruik van maakte, moeten hotelkamers, extended stay appartementen, aanvullende horeca en koop- en huurwoningen komen. Dit terwijl in de stad Utrecht een hotelstop geldt.

De gemeente Utrecht heeft groen licht gegeven voor het uitwerken van de plannen van eigenaar Bouwfonds Property Development (BPD) voor de monumentale gebouwen aan de Oudenoord.

Er komt waarschijnlijk een combinatie van hotel, horeca, koop- en huurwoningen. BPD heeft twee mogelijke scenario’s gemaakt. In het eerste scenario zijn short-stay woningen inbegrepen en in het tweede scenario niet.

In het plan zijn ongeveer vijftig sociale huurwoningen voorzien, waarvan twintig onderdeel zijn van de ruildeal tussen BPD en woningcorporatie Mitros. Gesloopte sociale huurwoningen van Mitros in Overvecht komen hierbij terug aan de Oudenoord en de Merwedekanaalzone, terwijl BPD middeldure huur- en koopwoningen bouwt in Overvecht.

'We zijn blij dat op deze centrale locatie in de stad meer levendigheid én meer woningen komen’, zegt wethouder Klaas Verschuure (ruimtelijke ontwikkeling) tegen De Utrechtse Internet Courant (DUIC). ‘Het monumentale pand is een icoon aan de Oudenoord dat in de nieuwe functie weer een belangrijk onderdeel zal zijn van de buurt.’

Hotelstop

Dat de gemeente haar goedkeuring geeft de plannen verder uit te werken, is opmerkelijk. Eerder kondigde de stad nog een hotelstop af, om de snelgroeiende hotelmarkt in Utrecht even op adem te laten komen. Alleen voor bijzondere concepten zou nog een uitzondering kunnen worden gemaakt, zei diezelfde wethouder Verschuure recent in een interview met Hospitality Management.

‘Onlangs hebben we de Utrechtse hotelmarkt tegen het licht laten houden. Mede op basis daarvan hebben we het hotelbeleid geactualiseerd’, zegt Verschuure in dat interview. ‘Voor de reguliere hotelmarkt worden momenteel plannen uitgewerkt voor ongeveer 1500 tot 1800 nieuwe hotelkamers. Daarna willen we een pas op de plaats maken tot 1 januari 2023. Dit betekent dat als we nu bestemmingsplanwijzigingen ontvangen, we in principe geen nieuwe hotels meer toestaan, tenzij het gaat om bijzondere concepthotels (tot 50 kamers) of hotels voor specifieke doelgroepen. De Utrechtse hotelmarkt kan hiermee op adem komen en absorptievermogen tonen. In 2022 kunnen we bekijken wat de effecten zijn van de capaciteitsverruiming op de bestaande hotels.’


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.