Rino Soeters opent met LBG in Den Haag een tweede Townhouse

Rino Soeters opent met LBG in Den Haag een tweede Townhouse
Foto: Marcel van Hoorn.

LBG Hotels & Spaces, de hotelgroep van Rino Soeters, opent begin 2021 een hotel in Den Haag. Dat wordt volgens Soeters naar alle waarschijnlijkheid een Townhouse, dat daarmee na Maastricht een tweede locatie krijgt. Ook voor zijn concept The Green Elephant kijkt Soeters naar uitbreidingsmogelijkheden, in Maastricht. En mogelijk komt er ook een LBG hotel in Rotterdam.

LBG Hotels & Spaces van Rino Soeters werd lang gezien als een Maastrichtse hotelgroep, met die ene vreemde eend in de bijt in de vorm van QBic Amsterdam Zuid, een erfenis uit de tijd dat Soeters de compagnon was van Paul Rinkens, de geestelijk vader van QBic.

In 2018 zette Soeters echter een actieve groeistrategie op, en kijkt daarmee vooral búiten Maastricht. Met de opening van Mariënhage in Eindhoven begin november is daarvan het eerste resultaat zichtbaar, maar hotelprojecten in Den Haag en Rotterdam staan ook al in de startblokken.

Daarbij vallen vooral de plannen in Den Haag op: dat moet een tweede Townhouse worden. En ook de concepten van Kaboom en The Green Elephant zijn schaalbaar, meent Soeters.

LBG Hotels & Spaces bestaat uit de volgende hotels:

2004 St Martenslane (Maastricht)
2007 QBic Amsterdam Zuid
2009 Townhouse Hotel (Maastricht)
2015 Kaboom (Maastricht)
2016 Mabi (Maastricht)
2019 The Green Elephant (Maastricht) en Mariënhage (Eindhoven)

Op de planning staan nog Townhouse Den Haag (Q1 2021) en Sleeping in de the Clouds in Rotterdam (opening nog niet bekend).

Groei van een hotelgroep

In 2006 kocht Soeters zijn eerste eigen hotel: Le Roi in Maastricht, dat in 2009 heropende als Townhouse. In 2007 opende hij, nog samen met Paul Rinkens, in het Amsterdamse WTC Qbic. Al snel nam Soeters het hotel over van Rinkens, die geen hotelexploitaties meer wilde.

Met die twee hotels is Soeters lang tevreden, maar vanaf 2015 gaat het hard. In 2015 opende hij Kaboom in Maastricht, in 2016 heeft hij Mabi in Maastricht overgenomen en verbouwd. Voorjaar 2019 opende The Green Elephant in Maastricht, najaar 2019 ook Mariënhage in Eindhoven geopend.

Vooral die laatste opening luidt een nieuw tijdperk in voor LBG Hotels & Spaces, zoals de groep sinds 2017 heet (daarvoor La Bergère Groep). Tegelijk met die nieuwe naam nam Soeters een directeur business development aan.

Samen zijn ze in heel het land op zoek gegaan naar uitbreidingsmogelijkheden. Daarbij ging het primair om the big four na Amsterdam: Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Rotterdam.

Townhouse Den Haag

Eindhoven lukte als eerste, Den Haag lijkt de volgende te worden. Daar gaat LBG in het centrum een nieuwbouwhotel met 94 kamers realiseren dat in het eerste kwartaal van 2021 open moet. ‘Wij zijn van mening dat dat zomaar een Townhouse zou kunnen worden’, zegt Soeters. ‘Dat past bij de ligging, de historie van de locatie.’

Sleeping in the Clouds in Rotterdam wordt een toren waar wij de 20e tot en met de 27e verdieping gaan huren. Dat wordt een heel New Yorkse vibe.”

In Rotterdam is Soeters al een poos in gesprek met een kantoorpandeigenaar, die ervoor openstaat of in de herontwikkeling ook een hotel getekend kan worden. Het is een grote internationale belegger, die de tijd neemt, zegt Soeters. ‘Er ligt een uitgewerkt plan, er is een huurvoorstel gedaan. Nu is het aan de eigenaar. Daar willen we een volledig nieuw concept: Sleeping in the Clouds. Het is een toren waar wij de 20e tot en met de 27e verdieping gaan huren. Je zit echt in de wolken. De receptie zit ook op de 20e, dat wordt een heel New Yorkse vibe.’

Ook in Utrecht zijn Soeters en zijn team met iets bezig geweest, maar hij vond het te spannend. ‘Dat was 200 kamers ineens langs de A2, buiten het centrum, in een spannende wijk in een stad die we niet kennen. Ik kreeg koudwatervrees. Maar Utrecht is wel interessant.’

Naast hotels in Rotterdam en Utrecht, zou Soeters graag een tweede hotel in Eindhoven of Amsterdam willen. ‘In Eindhoven zijn we met twee locaties in gesprek, ik hoop dat één van beide onze kant op kantelt.’

Schaalbare concepten

Met de stap om in Den Haag een tweede Townhouse te openen, betreedt Soeters een geheel nieuwe dimensie. Die van schaalbaarheid van zijn tot nu toe unieke concepten. Zijn alle LBG-concepten schaalbaar? Kan in elke stad een Townhouse, een Kaboom en een Green Elephant?

‘Townhouse is echt maatwerk, dat vertelt het verhaal van de stad. Dat kun je niet dupliceren. Dus als er meer komen, zullen die in weinig op elkaar lijken. Maar de intrinsieke waarden van het concept maken het ‘softwarematig’ wel schaalbaar.'

Kaboom en The Green Elephant zijn zéker schaalbaar, meent Soeters. Voor The Green Elephant wordt daar ook al aan gewerkt. 'De eerste noemen we The Green Elephant Urban, maar we zijn nu aan het nadenken over The Green Elephant Outdoor: zou je niet letterlijk cabins in de natuur kunnen zetten? En dan met dezelfde elementen als in de stad: de pluktuin, meditatiesessies, reiki-lessen, vegan kookworkshops, alles wat we nu in de stad ook doen, maar dan in het groen. Wel tegen een stad aan, zodat ook een corporate gast die ’s ochtends een meeting in de stad heeft, kan komen overnachten. Daar hebben we bij Maastricht ook al een concrete plek voor.’