Hotelkamer als werkplek populair bij thuiswerkers

Hotelkamer als werkplek populair bij thuiswerkers

Steeds meer thuiswerkers kiezen ervoor om een dagje in een hotel te werken, nu die door het wegvallende toerisme en zakenverkeer tijdens de coronacrisis veelal leeg staan. Platforms als VoorDeThuiswerkers.nl en Meow (My Extraordinary Workspace), die vraag en aanbod bij elkaar brengen, zien de behoefte aan een alternatieve werkplek de afgelopen tijd toenemen.

Bij VoorDeThuiswerkers.nl zijn inmiddels zo'n 250 hotels door heel Nederland aangesloten. Het platform biedt sinds de eerste lockdown in maart 'werksuites' aan, vanaf 30 euro per dag. Sinds 1 oktober groeide de vraag op het platform maar liefst met 700 procent en komen er per week een paar honderd boekingen binnen. In totaal heeft het platform naar eigen zeggen zo’n 3000 mensen van een alternatieve werkplek kunnen voorzien.

'Met spelende kinderen en bellende partners is het soms een flinke uitdaging om thuis te werken. Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer thuiswerkers zoeken naar een rustige, coronaproof omgeving om ongestoord te werken', merkt mede-inititatiefnemer Olivier Kruger. De hotelkamers zorgen er volgens het platform voor dat mensen geconcentreerder kunnen werken dan thuis, en dat er een betere scheiding tussen werk en privé ontstaat. 'Daarbij biedt het werken in hotels ook andere voordelen, zoals het gebruik van faciliteiten als roomservice, sauna, zwembad en gym.’

Ook tussen de twee lockdowns in bleven bleven veel thuiswerkers volgens Kruger terugkeren naar de hotelwerkplekken. ‘Thuiswerkers kunnen daar geconcentreerder werken. Men geeft aan meer werk gedaan te krijgen op een dag, maar ook dat er een duidelijkere scheiding tussen werk en privé ontstaat. Het is een prettige afwisseling om weer eens ‘naar je werk te gaan’. Dit zorgt ervoor dat het veel thuiswerkers vaker in hotelkamers werken.’

Werken in hotel 'verwenmoment'

Ook Meow, dat in Nederland actief is in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Maastricht en zich richt op de meer exclusievere 4- en 5-sterrenhotels, ziet dat er veel boekingen binnen blijven komen voor hotelkamers en vergaderruimtes. Een hotel kan thuiswerkers volgens Meow een veilige en flexibele werkplek bieden. 'Daarbij kan een dagje in een hotel werken ook een verwenmoment zijn. Het is ook een leuke mogelijkheid om verschillende hotels uit te proberen’, zegt Laura Vulto van Meow.

Wanneer de coronamaatregelen het weer toelaten, biedt het platform ook werkplekken in de openbare ruimtes van het hotel aan voor 15 euro per dag. Gebruikers van de Meow -app boeken gemiddeld twee keer per week een werkplek, en mensen die voor het eerst een werkkamer boeken doen dat daarna vaak snel weer. Naast de Nederlandse steden is Meow actief in Londen en binnenkort ook in New York en San Francisco.

Hinder bij thuiswerken

Accor, waar thuiswerkers ook een hotelkamer kunnen boeken om in te werken, deed onderzoek onder onder 3185 Nederlanders over thuiswerken. Daaruit blijkt dat ruim 87 procent hinder ondervindt bij het thuiswerken.

De meeste hinder ervaart men doordat men minder sociale contacten heeft met collega’s of klanten (49,3%) of doordat privé en zakelijk door elkaar lopen (35,4%).  Ook heeft 14,3% last van partners die ook thuiswerken en 16,3% last van huisgenoten of huisdieren.

Daarnaast zegt 47,6% van de respondenten thuis minder te bewegen dan op kantoor. Ook vergeet men weleens een pauze te nemen als er geen collega’s om je heen zijn. (34,6%). Verder veroorzaakt thuiswerken een gevoel van eenzaamheid (25,9%), een lage energie (16,4%) en ervaren veel respondenten dat ze, in vergelijking tot het werken op kantoor, minder controle hebben op wat er zich afspeelt op de werkvloer (20,9%).

Thuiswerkers in hotels

Alternatieve werkplekken

Op de vraag aan welke eisen een externe werkplek moet voldoen, dan wordt niet verrassend een snelle WiFi-verbinding als absolute vereiste genoemd door 69% van de ondervraagden. Ook moet een werkplek rust bieden om ongestoord te werken. Verder moet de plek schoon zijn (25,6%), voldoen aan Covid-19 regels (30,8%) en voorzieningen voor eten en drinken in de buurt hebben (22,4%).