Pandeigenaar afgebrand hotel Wanneperveen aangehouden voor brandstichting

Pandeigenaar afgebrand hotel Wanneperveen aangehouden voor brandstichting

De eigenaar van een hotelpand in Wanneperveen, dat afgelopen zomer afbrandde na brandstichting, is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij die brand. Het hotel werd door iemand anders uitgebaat, na de brand werd in het dorp al snel naar de pandeigenaar gewezen.

De brand in juni van dit jaar werd veroorzaakt door een brandbom die op het rieten dak van voormalige gasterij De Blauwe Hand was gegooid. Op dat moment sliepen zeven mensen in het vorig jaar gestarte hotel Giethoorn2Stay, die door het brandalarm werden gewekt en ternauwernood konden ontsnappen. Een paar uur voor de brand had uitbaatster Dana Bosman te horen gekregen dat ze binnen 30 dagen het pand moest verlaten.

Nadat was vastgesteld dat het om brandstichting ging, werd in Wanneperveen, een dorp met zo'n 1200 inwoners in Overijssel, al snel naar pandeigenaar W. gewezen. Hij zou de brand hebben aangestoken om verzekeringsgeld op te strijken, had een conflict met de hypotheekverstrekker en was eerder al eens in verband gebracht met zulke branden, schrijft RTV Oost.

Pand zou geveild worden

Dat Bosman te horen kreeg dat ze binnen 30 dagen het pand moest verlaten, kwam doordat W. zijn hypotheekverplichting bij een particulier pensioenfonds niet na was gekomen. Het pand zou geveild worden. W. had het pensioenfonds nooit toestemming gevraagd om het pand te verhuren aan Bosman, daarom riep het fonds het huurbeding in om van Bosman af te komen, schrijft De Stentor. Leegstaand zou het hotel op de veiling meer waard zijn, bleek uit een taxatierapport.

Tussen Bosman en pandeigenaar W. was eerder al een conflict ontstaan, zo staat in De Stentor dat W. eerder aan die krant had laten weten dat hij nog 150.000 euro tegoed had van Bosman en dat het hem maar niet lukte om Bosman ‘uit de zaak te krijgen’. Bosman ontkende die betalingsachterstand. Volgens haar was de voorgenomen veiling van het pand een manier om van haar af te komen. Die veiling was op papier openbaar, maar volgens Bosman met de intentie om het complex aan de Veneweg onderhands zelf terug te kopen.

De veiling is uiteindelijk niet doorgegaan, al had dat volgens de regionale krant niets met de brand te maken. Het betrokken notariskantoor wil geen toelichting geven, maar eigenaar W. liet destijds weten dat zijn vriendin het hotel onderhands uit de veiling had gekocht.

De pandeigenaar is aangehouden. Deze week oordeelt het Gerechtshof of W. voor een andere zaak nog de cel in moet. Hij probeerde zes jaar geleden een vals schilderij van Van Gogh te verkopen als echt en had de echtheidsdocumenten vervalst. W. werd hier eerder voor veroordeeld, maar ging in hoger beroep.