nieuws

Rogier van Dam: tweede keer van Bib naar ster

Restaurant

Rogier van Dam van Lastage in Amsterdam heeft voor de tweede keer een Bib Gourmand omgezet in een Michelinster. Eerder kookte hij de Bib naar een ster bij Posthoorn in Monnickendam, dit jaar gebeurt hetzelfde bij Lastage.

Rogier van Dam: tweede keer van Bib naar ster

Begin november konden Rogier van Dam en Elise Moeskops zich nog niet voorstellen dat hun Bib-verlies het voorteken was van de komst van de Michelinster. ‘Dat kan niet. Ons restaurant is klein, hutje mutje… Ik kan het me niet voorstellen’, liet Rogier van Dam eerder al aan Misset Horeca weten. Lastage heeft 28 couverts.

El Celler de Can Roca

Van Dam zat maandagochtend 28 november 9.00 uur (het moment waarop Michelin het nieuws bekend maakte) in het vliegtuig richting het Spaanse Girona. Samen met het team van Lastage (elf man) viert hij het personeelsuitje met een etentje bij het Spaanse driesterren restaurant El Celler de Can Roca, na het Deense Noma nummer twee op de lijst met 50 beste restaurants van de wereld.

Laatste waarschuwing

‘We bleven in het vliegtuig maar op onze telefoons kijken, de stewardess had al drie keer gezegd dat-ie uit moest. Net na de laatste waarschuwing zagen we onze naam op twitter voorbijkomen! Nou, je begrijpt, toen hebben we dat vliegtuig bijna afgebroken. Wat een feest!’

Rogier van Dam en Elise Moeskops staan er nog steeds van te kijken. ‘We hebben een klein en knullig zaakje. Knullig in de zin van lief, schattig. Er is niets chiques aan. Maar blijkbaar gaat het toch echt om het bord bij Michelin. Ik kook op vier pitten en een goede oven met twee koks. Meer is het niet.’

Toen Van Dam en Moeskops hun telefoons na de landing weer aanzetten, werden ze direct overvallen door telefoontjes, sms’jes en mailtjes. ‘Enorm. Alles en iedereen belt. Het blijft maar komen. Dit geeft wel een heel speciaal tintje aan ons personeelsuitje. Ze zullen er een extra glaasje Cava op drinken.’

Reageer op dit artikel