nieuws

Topkok Smulders hekelt ‘hobby-inspecteur

Restaurant

Toine Smulders, sinds zeven maanden eigenaar van restaurant Villa Copera in Tolkamer en onlangs winnaar van een grote internationale kookwedstrijd, hekelt de zogeheten culinaire journalisten van glossy- en andere publieksbladen. ‘Ze kennen niet eens het verschil tussen ree en hert.

Topkok Smulders hekelt ‘hobby-inspecteur

Smulders zegt de laatste tijd menig inspecteur van culinaire gids of magazine over de vloer te hebben gehad. De kwaliteit van de recensent verschilt enorm, vindt Smulders.

‘Ik heb de afgelopen zeven maanden veel van die mensen over de vloer gehad, ook van allerlei glossybladen. Van die laatste groep weten de recensenten niet eens het verschil tussen ree en hert. Dat doet pijn. Over de kwaliteit van de inspecteurs van Michelin, Lekker en GaultMillau heb ik geen twijfels’

Menuutje mailen

Goede culinaire journalisten proeven goed en noteren de belangrijke dingen. ‘Ik heb hier recensenten gehad die met z’n tweetjes aan een tafeltje zaten te giechelen en aan het eind van de avond vroegen of we het menu even wilden doormailen. Dat vind ik geen gezonde situatie’.

Toine Smulders nam begin dit jaar Villa Copera over. Smulders was voorheen jarenlang chef-kok en mede-eigenaar van restaurant De Beukenhorst in Winterswijk. Tussen De Beukenhorst en Villa Copera werkte hij een jaar voor Giga’s in Ellecom en een jaar als culinair adviseur in diverse restaurants. Onlangs won hij de Global Chefs Challenge, een internationale kookwedstrijd voor Europese koks.

Publiciteit

De overwinning tijdens de Europese kookstrijd heeft hem geen windeieren gelegd. ‘De reserveringen zijn verdriedubbeld. Ook op doordeweekse dagen zitten we steeds vaker vol. Dit soort publiciteit is heel belangrijk. Vroeger bij De Beukenhorst leverde een Top-100 plaats in de Lekker, mede als gevolg van het winnen van diverse kookwedstrijden, een ton (in guldens, red.) extra aan omzet op volgens een speciale berekening van onze boekhouder’.

Zie ook

Reageer op dit artikel