nieuws

Restaurantketen verdacht van witwassen

Restaurant

De fiscale inlichtingen en opsporingsdienst (FIOD) heeft op twintig plekken in Nederland doorzoekingen gedaan in een onderzoek naar belastingfraude bij een restaurantketen. Vermoedelijk gaat het om het Japanse Sumo. De invallen vonden plaats op dinsdag 2 december. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

Restaurantketen verdacht van witwassen

Hoewel het Openbaar Ministerie (OM) geen namen heeft genoemd gaat het waarschijnlijk om Sumo, een keten van Japanse restaurants. Enkele vestigingen hebben bevestigd dat de FIOD is geweest. In totaal werkten driehonderd man van FIOD mee aan de operatie. Een woordvoerder van Sumo is niet bereikbaar.

Witwassen

De FIOD doorzocht woningen en bedrijfslocaties in onder meer Den Haag, Rotterdam, Breda, en Haarlem. De instantie verrichtte geen aanhoudingen, maar administratie en gegevensdragers van Sumo zijn in beslag genomen. Mogelijk is de omzet van de restaurants afgeroomd, waardoor onjuiste aangiften voor de omzetbelasting en vennootschapsbelasting zijn gedaan. Het daardoor vrijgekomen geld zou zijn witgewassen.

(ANP)

Reageer op dit artikel