nieuws

Cees kookt weer (voor even)

Restaurant 1824

Het was wel even wennen, bekende Cees Helder (68) na een avond buffelen in de keuken van Thijs by Dikker&Thijs. Bijna vijftig jaar geleden zette Helder hier de eerste voorzichtige stappen in de keuken, nu was hij éénmalig terug om een tijdelijk Cees Helder menu te koken.

Cees kookt weer (voor even)
Cees Helder, Foto: Diederik van der Laan

De eerste driesterrenchef van Nederland, Cees Helder, keerde voor heel even terug achter de kachel, bij het bedrijf waar hij bijna vijftig jaar geleden begon met koken: Dikker & Thijs.

Het restaurant van hotel Dikker & Thijs heet inmiddels Thijs by Dikker & Thijs en serveert tot en met 26 december een driegangen Cees Helder-menu à €39,50: langoustines met meloen en sesamkletskop, kalfsvlees met eekhoorntjesbrood en tortellini, parfait van nougat met passievrucht en sinaasappelmousse.

Helder was de eerste avond aanwezig om zelf de gerechten te maken. ‘Het was wel weer even wennen’, bekent hij. ‘Maar het is ontzettend leuk om te doen, even weer te voelen hoe het was. Maar het was goed dat het één avond was, het moet voor mij geen werk worden.’

Pannenkoekenbakker

Helder (68) begint op zijn 20e als leerling-kelner bij De l’Europe, waar hij een jaar lang ontbijten serveert, om vervolgens een korte periode als pannenkoekenbakker aan de slag te gaan. De toekomstige sterrenchef besluit al snel dat hij zijn kennis wil verbreden en vindt die verbreding in de keuken van Dikker & Thijs, waar hij op zijn 22e begint in de garde manger, de koude keuken.

Hij werkt in verschillende restaurants, waaronder Villa Rozenrust waar hij zijn eerste Michelinster krijgt. Een tweede ster volgde bij Le Chevalier in Delft. In 1986 kocht Helder het toen afgebrande Parkheuvel, daar behaalt hij in 2002 voor het eerst in Nederland de mijlpaal van drie Michelinsterren.

Reageer op dit artikel