Michelin 2017: Bijdendijk over Michelinster: 'Helemaal gelukkig'

Michelin 2017:  Bijdendijk over Michelinster: 'Helemaal gelukkig'

Joris Bijdendijk - veel genoemd als sterkandidaat - is door Michelin maandag 12 december ook daadwerkelijk beloond met een Michelinster. Bijdendijk is chef van Restaurant Rijks in Amsterdam, eigendom van cateraar Vermaat. 'Apetrots ben ik dat een zaak met 130 couverts, zeven dagen per week open en ontzettend laagdrempelig een ster heeft gekregen.'

'Apetrots' brengt een stralende Joris Bijdenijk uit tegenover Misset Horeca na afloop van de gidspresentatie van Michelin voor 2017 in Amsterdam. 'Het is een droom die uitkomt. We bewijzen gewoon dat het kan. Een restaurant met 130 zitplaatsen, zeven dagen per week geopend. Laagdrempelig en dan een ster van Michelin. Echt geweldig.'

Bijdendijk zat - als veelgenoemde sterkandidaat - met een gezonde spanning in zijn lijf in de zaal. 'We gaan als team in de keuken en in de bediening gewoon nog meer plezier uitstralen. Ik ben echt heel blij. Toegankelijk zijn kan op dit niveau. Rijks is een restaurant van iedereen. Authentiek, eenvoudig. Ik ben echt een ambassadeur van het Hollandse product. Rijks zit echt zo mooi in elkaar. En we hebben een ontzettend hecht team. Succes heeft met mensen te maken en ons team is nog nagenoeg gelijk als bij de opening.'

Op de vraag of de ster een doel was van restaurant-eigenaar Vermaat antwoordt Bijdendijk met een stellig 'nee.' 'Het doel van Vermaat is altijd geweest een goedlopend, gezond bedrijf neerzetten. Het is een laagdrempelige zaak die hoort bij het Rijksmuseum. We zijn echt van en voor iedereen. Een ster was nooit het doel.'

Ster bij Bridges

Bijdendijk kookte eerder in zijn carrière ook al een ster, destijds werkte hij voor Bridges, het restaurant in Hotel The Grand. 'Nu voelt het anders. Destijds had ik te maken met heel veel Franse invloeden. Nu ben ik ambassadeur van het Hollandse product.'

Rijks Restaurant in Amsterdam van de Vermaat Groep staat in de top van museumrestaurants wereldwijd in november 2015. Het restaurant bij het Rijksmuseum met chef Joris Bijdendijk als regisseur in de keuken, staat op nummer 5.

Bekende gastchefs

Sinds de opening van het museumrestaurant in november 2014 kookt Bijdendijk er regelmatig met bekende gastchefs: onder meer Margot Janse (The Tasting Room in Franschhoek, Zuid-Afrika), Jacques Pourcel (Jardin des Sens in Montpellier, Frankrijk) en André Chiang (André in Singapore en Raw in Taiwan) en Tim Raue (restaurant Tim Raue in Duitsland.)

De chef van Rijks Restaurant debuteerde dit jaar met Rijks Restaurant op plek 60 in Lekker 2017.

Het restaurant werd vaak genoemd in de voorspellingen.