nieuws

Voor het eerst veganistische opdracht Wereldfinale Bocuse d’Or 2017

Restaurant 6239

De kookwedstrijd Bocuse d’Or bestaat komend jaar dertig jaar. Dat jubileum wordt aangegrepen voor een bijzondere editie van de wereldfinale in Lyon, eind januari: de opdracht waarbij een opgemaakt bord wordt gepresenteerd, moet volledig veganistisch zijn. Voor Nederland nemen chef Jan Smink en commis Sander Verhaaf deel.

Voor het eerst veganistische opdracht Wereldfinale Bocuse d’Or 2017

‘Koken is pas echt bijzonder als het de natuur dichter bij ons brengt’, zegt president Régis Marcon van het organisatiecommittee (zelf winnaar in 1995) als motivatie voor de keuze één van de twee opdrachten in de 2017 editie van de wereldfinale van Bocuse d’Or volledig veganistisch te laten zijn.

De gerechten worden op 14 identiek opgemaakte borden gepresenteerd en mogen naar keuze warm of koud zijn. De andere opdracht, een presentatie op schaal voor 14 personen, is Bresse-kip met schaaldieren.

Deelnemende teams hebben een maand de tijd hun veganistische gerecht voor te bereiden. Een maand voor de wereldfinale van Bocuse d’Or 2017, 24 en 25 januari  in Lyon, kunnen ze kiezen uit de vastgestelde ingrediëntenlijst. Daarop staan vruchten, groenten, zaden, granen en peulvruchten. Ook mogen de teams twee ingrediënten uit het eigen land toevoegen.

Voor Nederland doen chef Jan Smink en commis Sander Verhaaf met coach Lars Aukema en president Jonnie Boer als Nederlands team mee aan de finale. Zij wisten zich in mei in Boedapest met een zevende plek in de Europese finale te verzekeren van deelname aan de finale. In Lyon strijden 24 teams uit de hele wereld om de medailles.

De wedstrijd werd in 1987 door naamgever Paul Bocuse in het leven geroepen. De wedstrijd wordt om het jaar georganiseerd, Nederland haalde nog nooit het podium. Tot nu toe won altijd een Frans of Scandinavisch team. Ook de rest van het podium bestaat bijna altijd uit Europese teams. In 2013 werd Japan derde, in 2015 Amerika tweede, de enige niet-Europese medaillewinnaars in 15 edities.

Reageer op dit artikel