nieuws

Liz Barents (21) wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Restaurant 1138

De zestiende editie van de prestigieuze Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) in het Amstel Hotel is gewonnen door de 21-jarige Liz Barents van restaurant La Provence in Driebergen-Rijsenburg (namens Les Patrons Cuisiniers).

Liz Barents (21) wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Sinds 1999 maakt de organisatie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) zich sterk voor het belang van goed gastvrouw- en gastheerschap in Nederland. Want hoewel er vrij veel aandacht wordt besteedt aan de zogenaamde witte brigade, is er nog steeds relatief weinig aandacht voor de zwarte brigade. Tijdens deze wedstrijd waren de rollen omgedraaid  en werd het vak van professioneel gastheer en gastvrouw in de spotlights gezet. Jonge talenten van 18 tot en met 21 jaar toonden in een onderlinge competitie hun vakmanschap. Zo kregen ze, naar een initiatief van Hennessy en de Gastronomische Samenwerkingsverbanden, de erkenning die hun vak verdient.

Jury en de prijs

De voorzitters van de Gastronomische Samenwerkingsverbanden vormden de deskundige jury: Cees Helder (voorzitter Les Patrons Cuisiniers en SVH Meesterkok), Marc van Gullick (voorzitter Alliance Gastronomique en SVH Meesterkok), Rik Jansma (voorzitter JRE Restaurants), Michael Hu (voorzitter Fine Eastern Restaurants), Lex Gasseling (voorzitter NHGP en general manager bij restaurant RIJKS), Willem Kool (juryvoorzitter en Stan Huygens Journaal Telegraaf) en Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennessy Nederland). Zij kozen voor Liz Barents vanwege haar kundigheid en onovertroffen hartelijkheid. De ceremonie werd gepresenteerd door Daphne Bunskoek en de prestigieuze prijs werd uitgereikt door niemand minder dan Maurice Hennessy. Hij is lid van de achtste generatie van de Hennessy familie, die ieder jaar voor de gelegenheid naar Nederland komt. De winnaar mag samen met zijn leermeester een studiebezoek brengen aan Hennessy’s Château de Bagnolet en ontvangt de wisseltrofee, een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen.

Veelomvattende kwaliteiten

Om de uitblinkers in het vak van gastheer- en gastvrouw te selecteren, werden de kandidaten getoetst op meerdere disciplines. Want de gastheer of -vrouw is niet alleen het visitekaartje van het restaurant. Hij of zij bepaalt ook grotendeels de sfeer en weet alles van de producten en diensten die het restaurant aanbiedt. Daarnaast moet hij de etiquette kennen en in staat zijn de wensen van de gasten in te schatten. De kandidaten vervulden eerder dit jaar middels een praktijkproef de rol van hoofdgastheer in het eigen restaurant. Voor de jury verzorgde de kandidaat een vijfgangenmaaltijd inclusief aperitief, wijnarrangement en koffie. Ook werd de theoretische kennis over onder meer cognac, wijn-spijscombinaties, gastvrijheid en ontvangst getest.  Tijdens de feestelijke uitreiking, bereidden de kandidaten voor een select gezelschap een Hennessy cocktail.

Finalisten

NatiHennessy GastvrijheidsprijsDe finalisten van dit jaar waren Achraf Tmim (21) van hotel- en restaurant Okura in Amsterdam (namens Alliance Gastronomique), Charlie van Hamersveld (21) van restaurant Basiliek in Harderwijk (namens JRE Restaurants), Sheryll de Valk (20) van restaurant Golden River in Laren (namens Fine Eastern Restaurants) en natuurlijk winnares Liz Barents (21) van restaurant La Provence in Driebergen-Rijsenburg (namens Les Patrons Cuisiniers).

Over de prijs

De oorspronkelijke Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs is in 1999 opgericht door oud-voorzitter Jaap Klosse, erelid Hans Flink van Alliance Gastronomique Néerlandaise (momenteel Alliance Gastronomique) en het cognachuis Hennessy. Inmiddels werken de belangrijkste culinaire samenwerkingsverbanden van Nederland, verenigd in Gastronomische Samenwerkingsverbanden, mee. Dat zijn Alliance Gastronomique, Fine Eastern Restaurants, JRE Restaurants en Les Patrons Cuisiniers. Het doel van de wedstrijd is om het vak van de gastvrouw en gastheer meer in de schijnwerpers te zetten.

Reageer op dit artikel