nieuws

Chef-kok Jasper Gronert maakt no waste menu voor cateraar

Restaurant 2290

Chef-kok Jasper Gronert maakt voor zijn werkgever, de cateraar Famous Flavours, een no waste menu. Gronert werkte voorheen bij Karel V en bij de Zwethheul. In oktober vorig jaar maakte hij de overstap naar het cateringbedrijf van Tobias Overgoor.

Chef-kok Jasper Gronert maakt no waste menu voor cateraar
FF-Chef Jasper Gronert

Jasper Gronert en Tobias Overgoor willen de voedselverspilling in de cateringbranche terugdringen. ‘Bijna alle grote cateringbedrijven maken vóór een event de borden op. Zijn er 150 no shows? Dan kunnen deze maaltijden worden weggegooid. Wij willen het anders gaan doen.’

‘Wij willen gerechten á la minute bereiden en op dienen, en introduceert hier bovenop als eerste cateraar in Nederland een No waste menu.’

Dit No waste menu is een secret menu dat per event varieert, afhankelijk van verse, maar nog ongebruikte ingrediënten die op dat moment in huis zijn of worden geleverd door voedselinitiatief Instock. Opdrachtgevers kunnen dus niet vooraf het gehele menu zelf samenstellen.

De cateraar werd in 2016 beloond met de Misset Horeca Catering Award voor beste party & event cateraar. In datzelfde jaar is Famous Flavours overgenomen door de Compass Group. FF blijft als zelfstandig onderdeel functioneren.

Het No waste menu is volledig gefocust op het tegengaan van voedselverspilling. Maximaal één dag voor het event kijken de chefs van Famous Flavours welke producten er in huis zijn. Hierdoor blijft het menu voor zowel de cateraar als de klant een verrassing tot het allerlaatste moment. ‘Hebben we die dag paprika in huis, dan maakt de chef daar iets mee. Dit stimuleert creativiteit’, aldus Famous Flavours-oprichter Tobias Overgoor.

‘Dat we niet van tevoren bepalen wat er op het menu staat – omdat we simpelweg op de dag zelf pas weten wat er in huis is – vind ik ontzettend vernieuwend en spannend.’, aldus Jasper Gronert.

Famous Flavours kiest naast het voorkomen van verspilling consequent niet voor bedreigde diersoorten als tonijn.

Overgoor, zelf ook een gerenomeerd chef, begon zijn carrière als kok in Frankrijk en werkte daar bij driesterrenrestaurant Ledoyen. Hierna specialiseerde hij zich in de zakelijke catering branche waarna hij in 2008 Famous Flavours oprichtte. Nu managet hij verschillende chef-koks, maar staat hij ook net zo lief nog zelf in de keuken. Naast Famous Flavours helpt hij Google in Europa, Azië en het Midden-Oosten bij het bedenken van nieuwe foodsystemen.

Famous Flavours streeft met bekende chefkoks (zoals driesterrenchef Jacob Jan Boerma) en hun ethisch en hygiënische werkwijze naar een niveau dat gelijk staat aan dat van toprestaurants. Famous Flavours is HACCP gecertificeerd en werd in 2016 beloond met de Misset Horeca Catering Award voor beste party & event cateraar.

 

Misset Horeca bij u op de deurmat?

Reageer op dit artikel