nieuws

Team Merlet wint Gouden Koksmuts 2019

Restaurant 3035

Jonathan Zandbergen, Marco Helsloot en Rob Overdevest hebben de Gouden Koksmuts 2019 gewonnen. De drie chefs kwamen uit voor Merlet in Schoorl. Jurylid Gerrit Greveling: ‘Merlet heeft gewonnen omdat ze de lekkerste gerechten hebben gekookt. Zonder schoonheidsfoutjes. Ze hebben gemiddeld heel hoog gescoord en hadden geen uitschieters naar beneden.’

Team Merlet wint Gouden Koksmuts 2019

Jonathan Zandbergen deed in 2008 voor de eerste keer mee aan de wedstrijd en dit jaar deed hij mee als gevolg van een weddenschap. Marco Helsloot won in mei 2018 De Slag op de Schelde en zijn chef beloofde hem ‘nog eenmaal mee te doen als hij die kookwedstrijd op het water zou winnen.’

Carla van Bourgonje, mede-eigenaar van Merlet is apetrots als ze de wedstrijduitslag bekijkt. ‘Ik ben zo trots. Het is zo fijn om met deze mannen te werken. Zo gedreven. Zo enthousiast. Echt een feestje.’ En een feestje vierde het team gisteravond tot laat nog. Martin van Bourgonje viert op de wedstrijddag zijn vijftigste verjaardag. ‘Dit is het mooiste cadeau dat je me kunt geven! Geweldig. Wat een prestatie. Ze werken er elke dag zo hard voor.’

Foto's gerechten

Foto's gerechten

Jonathan Zandbergen

Jonathan Zandbergen is ontroerd als hij de Gouden Koksmuts krijgt. ‘Eindelijk! En we zouden inderdaad niet meedoen dit jaar. Gelukkig heeft Marco doorgezet, lacht de chef. ‘We hebben goed gekookt. Alles was goed op smaak. Veel smaken zijn echt daadwerkelijk uit de keuken van Merlet. Daarnaast waren we strak op tijd, werkten we schoon en ging het gewoon lekker. Marco was wat kritischer, dat klopt.. Maar dat is denk ik onze wedstrijd-ervaring. Daarnaast zien wij natuurlijk helemaal niet wat de andere teams doen. Je bent alleen gefocust op je eigen keuken.’

Zandbergen is trots maar beseft ook dat zijn wedstrijd elke dag bij Merlet in Schoorl gestreden wordt. ‘Dat is mijn echte wedstrijd. Elke dag weer. Ik ben executive chef en doe zowel het sterrestaurant als het grand-café. We zijn kei-druk en groeien heel mooi. Momenteel ligt de keuken eruit en gaan we verbouwen.’

De wedstrijd wordt georganiseerd door het Gastronomisch Gilde en de hoofdsponsor is Hanos. De presentatie op de beursvloer was dit jaar in handen van Sabine Goethals.

Team Merlet kookte:

Hollandse garnalen, met miso en dashi vinaigrette
Kabeljauw met aardpeer en ossenstaart jus
Royale van paddenstoelen met witlof en paddenstoelensaus
Kalfshaas met hart en lever, koolsoorten met mosterd
Koksmuts met vanille, pistache en pompoenpitolie, kokosmousse met limoen

Gerrit Greveling

Jurylid Greveling: ‘Meerdere teams gingen goed mee in de puntentelling. Het was echt tot het laatst spannend. Smaak is voor de helft doorslaggevend, Dan zijn er tien punten te verdienen voor presentatie en de overige punten zijn voor de keukenjury: netheid, organisatie et cetera. Ook daar liet Merlet geen punten vallen. Het was natuurlijk een deelnemersveld waar je u tegen zegt: het niveau is hoog. Maar toch waren er uitschieters naar beneden. Bijvoorbeeld door een te geconcentreerde jus waardoor de zouten te veel de boventoon voeren. Soms was een gerecht veel te zoet. Ook de pieces. Wat betreft de tussengerechten was Bentinck de beste: heel mooi op smaak en erg creatief.’

Het team van Merlet is de opvolger van Marleen en Jeroen Brouwer van De Loohoeve in Schoonloo. Zij wonnen begin 2018 de Hanos Gouden Koksmuts. 

Alle deelnemers Gouden Koksmuts 2019

58ste editie

Merlet, Schoorl
Jonathan Zandbergen, Marco Helsloot en Rob Overdevest
(ook deelnemer in 2018, Jonathan kookte echter niet mee toen)

Bridges, Amsterdam
Pascal Duvivier, Luuk Roubos, Mitchel van Rhenen

La Provence, Driebergen
Andre van Alten, Jelle Horst, Quint van den Esschert
(debuut, Van Alten is geen wedstrijd chef)

’t Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht
Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Floris Wieten
(deed in 2018 in dezelfde samenstelling mee)

Ratatouille Food en Wine Haarlem
Jozua Jaring, Adriaan van der Zwaard, Rob van der Wallen

De Bloemenbeek, De Lutte
Matthijs Mulder, Michel Oude Booijnk, Ralph Benneker
(in 2018 deelnemer Bronzen Koksmes/NK Leermeester/leerling)

Bentinck, Amerongen
Tommy Janssen, Frank Bakkenes, Kevin Mewe

Parkheuvel, Rotterdam
Vincent van der Zalm, Juliën van Loo, Yari van den Bongerd

Gouden Koksmuts 2019

Juryleden Gouden Koksmuts 2019

De jury van de Gouden Koksmuts 2019 werd gevormd door:
Frank Widmann (D) van World Chefs
Frank Fol
Gerrit Greveling (nieuwe president van Gastronomisch Gilde)
Felix Wilbrink (culinair journalist Telegraaf)

Bert van Manen en Waldrik Kremer hielden toezicht op de wedstrijdkeukens.

Duurzaamheid rode draad in strijd om Gouden Koksmuts

De wedstrijd vond plaats op maandag 9 januari op de beursvloer van de Horecava. Het wedstrijdkoken vond plaats in een spectaculaire setting in de Gilde Arena. De rode draad van het Nationale Kampioenschap oftwel, de strijd om de Gouden Koksmuts, was duurzaamheid.  Tijdens de wedstrijd om de Gouden Koksmuts gingen de deelnemende teams, bestaande uit drie personen, de strijd aan door vier gerechten te creëren op basis van een zogenaamde ‘blackbox’. Pas op de dag van de wedstrijd ontvingen zij deze blackbox, waarin de ingrediënten zitten waarmee zij hun vier gangen binnen bepaalde tijd moesten koken en presenteren aan de jury.

Dé ultieme test voor de vaardigheden van de teamleden op het gebied van samenwerking, productkennis, techniek en creativiteit. De winnende brigade gaat niet alleen met de Gouden Koksmuts naar huis, maar ook met mooie prijzen. De wedstrijd om de hoogste onderscheiding voor Nederlandse koks wordt tot stand gebracht door het Gastronomisch Gilde.

Bekijk hieronder een video van de prijsuitreiking Gouden Koksmuts 2019

Uitreiking Gouden Koksmuts 2019

Geplaatst door Misset Horeca op Maandag 7 januari 2019

Prijzenpakket Gouden Koksmuts

Team Merlet naar huis met eer en de volgende prijzen:
De HANOS Gouden Koksmuts, een Rational oven, een driejarig Apicbase Food Management Platform-abonnement, een Big Green Egg, een all-in lunch bij FG Foodlabs aangeboden door Koppert Cress, een cheque van €750,- aan kalfsvlees van de VanDrie Group, een exclusieve reportage in de Culinaire Saisonnier en de Pâtisserie&Desserts en een geldprijs van €1.000,- van het Gastronomisch Gilde. Elk van de drie koks ontving daarnaast een messenkoffer van Wüsthof en kokskleding van Chaud Devant.

Ook de andere teams gingen niet met lege handen naar huis. Zij ontvingen een medaille en oorkonde voor hun deelname, een koksbuis van Chaud Devant en een mes van Wüsthof.

Reageer op dit artikel