nieuws

Wijncollectie failliet verklaarde Wijnmakelaarsunie onder hamer in Amsterdam

Restaurant 1480

Wijncollectie failliet verklaarde Wijnmakelaarsunie onder hamer in Amsterdam

De eerste topkavels van de Museum Collection van de in juni 2018 failliet verklaarde Wijnmakelaarsunie, de grootste wijncollectie van de Benelux ooit, zijn afgelopen zondag In België onder de hamer gegaan bij het in wijn gespecialiseerde veilinghuis Winefield’s Auctioneers. De collectie brak meerdere veilingrecords. Een volgende veiling staat gepland in Amsterdam.

‘Toen de curatoren de voorraad opmaten in de kelder van de Wijnmakelaarsunie (DWU) werd duidelijk dat de wijnen een enorme waarde vertegenwoordigden. Niet te vergeten: Wijnmakelaarsunie was in betere tijden een van de allerbelangrijkste wijnimporteurs van het land’, schrijft het Belgische wijnmagazine Dmvino.be.

‘Een kelder als deze kom je als wijnveiler maar één keer in je leven tegen, elke doos die opengaat onthult weer een uitzonderlijke fles’, aldus Milan Veld, oprichter en taxateur van Winefield’s Auctioneers. ‘Daarnaast is de reputatie van de collectie uniek, in België maar ook ver daarbuiten.’

Recordbrekende hamerprijs

Dat bleek wel uit de resultaten van de eerste veiling afgelopen zondag. De Belgische media zagen daar verschillende flessen door het dak van hun eerdere wereldrecords gaan. De magnumfles Domaine Romanée-Conti 2004 haalde al een ongekende hamerprijs van € 42.000,-, maar toen zijn de evenknie uit het betere jaar 2005 aan bod kwam, betaalde een telefonische bieder daar maar liefst € € 60.500 voor. Er waren biedingen uit Hongkong, Rusland, Singapore, de VS en Europa die probeerden in elk geval iets uit de veiling te bemachtigen. En hoewel Winefield’s bevestigt dat de magnum in elk geval in Europese handen lijkt te blijven, blijft de identiteit van de uiteindelijke koper geheim. De veiling bracht met een totaal van € 2.140.000 bijna het dubbele op als vooraf verwacht.

blind wijn proeven

Amsterdam

Deze eerste veiling is slechts het topje van de ijsberg wat de collectie te bieden heeft. Het team van taxateurs in nog steeds hard aan het werk om de collectie in kaart te brengen; een volgend deel zal in Singapore worden aangeboden op 28 april. Daarna hoopt Winefield’s Auctioneers op 12 mei hoge ogen te gooien in Amsterdam. Naast de mythische Bourgognes van Domaine Leroy en de Premier Grand Cru’s uit de Bordeaux denkt Winefield’s ook te kunnen verrassen met unieke zoete wijnen uit het wijnmuseum van de Wijnmakelaarsunie. Aldus Veld: ‘In Amsterdam gaan we de onder andere collectie Château d’Yquem aanboren. Mythische en zeer zeldzame jaren als 1860, 1861, 1862, 1863 en 1865; die zie je bijna nooit voorbij komen op de internationale markt.” Niet vreemd dan ook dat de veilingmeester voor een half flesje d’Yquem 1860 uitkomt op een schatting van € 4.000 tot 6.000.

Openbare veiling

Na een besloten persevenement is de veiling op 12 mei in Amsterdam is bij te wonen door elke wijnliefhebber. Een unieke ervaring, maar ook het deel van de collectie dat online wordt aangeboden op het platform van Troostwijk Auctions is de moeite waard. Daar zijn ook de iets betaalbaardere wijnen uit de collectie te vinden. Hoewel er weinig flessen in deze collectie te vinden zijn die niet op hun eigen manier een wijnmuseum waardig is.

Reageer op dit artikel