nieuws

Nederlandse topchefs (oa Sergio Herman, Jonnie Boer) zetten ‘bijvangst’ Noordzee op menu

Restaurant 2095

Nederlandse topchefs (oa Sergio Herman, Jonnie Boer) zetten ‘bijvangst’ Noordzee op menu

15 Nederlandse topchefs hebben zich verenigd in NorthSeaChefs Nederland. Ze willen minder bekende vissoorten uit de Noordzee in hun keukens verwerken. Sergio Herman: ‘De Noordzee biedt veel meer dan tarbot, griet of zeetong.’

De Nederlandse keukenchefs groeperen zich naar het voorbeeld van Belgische collega’s, waar NorthSeaChefs in 2011 door een aantal chefs is opgericht.

Met hetzelfde nobele doel verenigen ze zich om ook minder bekende vissoorten uit de Noordzee in de keuken te verwerken. Door culinaire toepassingen willen ze ook voor de meestal ‘waardeloze’ bijvangst aanzienlijk toegevoegde waarde creëren. ‘Een opzet waarin de Belgische chefs reeds in slaagden en dus navolging verdient,’ aldus Syrco Bakker.

Wie zijn de eerste NorthSeaChefs Nederland?

 • Sergio Herman
 • Syrco Bakker, Pure C
 • Thijs Meliefste, Meliefste
 • Soenil Bahadoer, De Lindehof
 • Jannis Brevet, Inter Scaldes
 • Nicola Misera, AIRrepublic
 • Benny Blisto, BAK
 • Jef Schuur, Bij JEF
 • Jonnie Boer, De Librije
 • Arnout van der Kolk, Restaurant C
 •  Hendrik & Kamiel Buysse, BLEND
 • Guillaume de Beer & Freek van Noortwijk, Restaurant Breda
 • Edwin Vinke, De Kromme Watergang
 • DP Arkenbout, De Vluchthaven
 • Dick Middelweerd, De Treeswijkhoeve

Guillaume de Beer

Sergio Herman

Chefs Sergio Herman en Syrco Bakker waren al betrokken bij NorthSeaChefs België. ‘De Noordzee kent geen grenzen en ik vind het evident dat NorthSeaChefs België op ons Nederlanders een beroep deed,’ aldus Sergio Herman.

‘Het is logisch dat Syrco Bakker en ikzelf tot die club gingen behoren. Ik ben geboren, getogen en opgegroeid aan de Noordzee. Ik sta dan ook volledig achter het idee dat die Noordzee meer biedt dan enkel tarbot, griet of zeetong. Het verhaal van met minder bekende en toch smaakrijke vissen werken, onderschrijf ik. Ook de waarde van bijvangst inzien, vraagt om een stuk opvoeding en bewustzijn. Daaraan werk ik al een tijd mee en met de oprichting van NorthSeaChefs Nederland kunnen we samen een versnelling hoger schakelen.’

Schrijf gratis in voor thema updates van Misset Horeca

Misset Horeca stuurt regelmatig updates per mail over belangrijke thema’s voor de ondernemer: interieur, personeel, terras, koffie, bier en ook voor starters hebben we een update. Ze bevatten trends, kennisartikelen, nieuws, handige tips en inspiratie van collega’s. Schrijf je gratis in!

NorthSeaChefs Nederland is een a-commerciële werkgroep opgericht om met het oog op duurzame Noordzeevisserij de problematiek van onbekende en niet gewaardeerde Noordzeevis en bijvangst onder de aandacht te brengen. De organisatie wil daarmee een voorbeeld zijn van hoe chefs van onderuit buiten de keukenmuren proactief het probleem van duurzaamheid kunnen agenderen waarbij alle huidige stakeholders (vissers, reders, verkopers, chefs en consumenten) én vooral toekomstige belanghebbenden baat zullen hebben.