Jet Loos presteert in de finale van de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition

Jet Loos presteert in de finale van de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition
Fotorcredits: Nobert Adam Kiss 3

Twee jaar lang zocht S.Pellegrino Young Chef Academy Competition naar de jonge chef die de toekomst van gastronomie smaak zal geven. En na een selectieronde uit 4000 aanmeldingen en 15 regionale finales, streden 15 chefs van over de hele wereld in de finales voor de titel 'Best Young Chef'. Nederlander Jet Loos wist met haar gerecht, haar passie en haar persoonlijke verhaal de jury tot tranen te roeren: 'Dat emotionele aspect is het belangrijkste onderdeel van ons vak.'

Jet Loos, chef bij restaurant De Treeswijkhoeve** is 24 jaar oud en heeft nu al een indrukwekkend cv. Ze was als leerling en chef al onderdeel van meerdere sterrenkeukens. Zo kookte de Nederlandse bij o.a. De Groene Lantaarn** en Restaurant Perceel*. Vanuit haar onuitputtelijke drive om haarzelf te ontwikkelen, vertrok Jet na het afronden van haar studies direct richting Noorwegen om haar grote droom uit te laten komen: stage lopen in Scandinavië. 

Wat als een stage in de keuken van RE-NAA** begon, veranderde binnen 5 maanden in een baan als chef de partie patisserie.Na de regionale finales van de S.Pellegrino Young Chef Academy keerde Jet terug naar Nederland om zich voor te bereiden op de competitie en zich verder te ontwikkelen als chef bij restaurant De Treeswijkhoeve**.

De finales

Gerecht van Jet Loos: Flavour of the Sea
Gerecht van Jet Loos: Flavour of the Sea

Tijdens de finales kookte Loos onder begeleiding van haar mentor binnen de competitie, Dick Middelweerd, haar signature gerecht. Met ‘Flavour of the Sea’ bracht Loos de twee werelden bij elkaar die haar tijdens deze competitie inspireerden door Noorse kabeljauw te combineren met Nederlands culinair erfgoed. Jet wist de jury niet alleen te intrigeren met de smaken op het bord. Het persoonlijke verhaal waarmee ze haar gerecht presenteerde kreeg een staande ovatie van de ontroerde jury. loos: 'Het was een fantastische reis, waarin ik enorm heb kunnen groeien als persoon. Ik neem deze ervaring mee in de rest van mijn carrière.’

Grote winnaar van de competitie was Nelson Freitas uit Portugal die samen met mentor Filipe Carvalho zijn ‘krokante rode mul, zee-egel en zwarte knoflook’ serveerde. De jury prees de jonge chef van Fifty Seconds in Lissabon om zijn intense smaken, creativiteit en de perfecte balans van het gerecht.

S.Pellegrino Young Chef Academy Competition

De S.Pellegrino Young Chef Academy is een internationaal initiatief dat culinaire talenten uitdaagt hun gastronomische grenzen te verkennen. De deelnemende chefs – allemaal 30 jaar of jonger – ontwikkelen tijdens de competitie ieder een eigen signature gerecht waarmee ze op één bord hun culinaire visie voorschotelen. Uit meer dan 4000 ingezonden gerechten selecteerde de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition dit jaar de meest veelbelovende recepturen. De gekozen chefs kookten in 15 regionale finales voor een plek in de finales, waar weer 15 chefs streden voor de grote titel ‘Best Young Chef’.

Casper von Bannisseht, marketingmanager S.Pellegrino Nederland: De toekomst van gastronomie ligt nog niet vast; hij wordt gerecht na gerecht gecreëerd door jonge chefs. Met deze competitie en de Young Chef Academy willen we die chef alles aanreiken wat ze nodig hebben om alles uit zichzelf en hun carrière te halen. Om de toekomst van de gastronomie nog mooier en lekkerder te maken.’