Grootste stijger Lekker 2020: restaurant 212

Grootste stijger Lekker 2020: restaurant 212

'Wij vinden dit gewoon echt fantastisch', aldus Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot wiens restaurant 212 in Amsterdam de grootste stijger is in de ranglijst van Lekker 2020. Het restaurant stond vorig jaar op 57 en prijkt nu op nummer 20.

Een stijging van 37 punten. 'Wij vinden dit een behoorlijk dingetje', zeggen de ondernemers nadien. 'Lekker ligt als enige in de supermarkt, dus is heel belangrijk.' De mannen vertellen trots nog nooit zo'n hoge notering te hebben gehad in Lekker. 'Ook niet met Bord'Eau.'

Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot gingen op 8 januari 2018 van start met hun eigen restaurant 212. Van Oostenbrugge had bij zijn voormalige werkgever, Restaurant Bord’Eau in Hotel de l’Europe twee sterren achter zijn naam staan. Thomas Groot was er zijn rechterhand. In het zelfde jaar als de opening kreeg 212 van Michelin een ster in de rode restaurantgids van 2019.

Met een no-table-restaurant 212 ontdoen Van Oostenbrugge en Groot high-end eten van zijn etiquette om ruimte te maken voor interactieve gastronomie, zo stellen de kersverse ondernemers.  Per avond zitten 24 gasten aan de bar die de keuken omringt. Ze schuiven direct aan het aanrechtblad aan. 212 werkt niet met wijnarrangementen of chefs menu’s.

Lekker 2020

Lekker is een Nederlandse restaurantgids die jaarlijks verschijnt. In dit blad worden aan zo’n vijfhonderd restaurants in heel Nederland waarderingen toegekend. De honderd beste krijgen een plaatsje in de Top-100. Ieder jaar is te zien welke restaurants plaatsen zijn gestegen of zijn gezakt. Misset Horeca volgt ieder jaar de bekendmaking. Voor Lekker 2020 zijn de ranglijstde nieuwkomersde grootste stijgersde hardste dalers, uit de ranglijsten de provincietoppers uit de Lekker 2020 gepubliceerd.