Restaurant zonder tafels '212' van Richard van Oostenbruge en Thomas Groot van start

Restaurant zonder tafels '212' van Richard van Oostenbruge en Thomas Groot van start
Restaurant 212

Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot zijn op 8 januari 2018 van start gegaan met hun eigen restaurant 212. 'Minder regeltjes en meer beleving,' beloven ze hun gasten. 'Ik wil niet dat 'u' en ander geleuter.' Van Oostenbrugge had bij zijn voormalige werkgever, Restaurant Bord'Eau in Hotel de l'Europe twee sterren achter zijn naam staan. Thomas Groot was er zijn rechterhand.

De Michelin-ambities hebben we niet verloren voor restaurant 212, maar we willen vooral ten volste van de vrijheid gebruik maken om te creëren wat wij denken dat werkt.’

Hun eigen restaurant 212 op de hoek van de Amstel en de Herengracht in Amsterdam doet het anders. 212 werkt niet met wijnarrangementen of chefs menu’s. De chefs: ‘Geen wijnarrangement, geen chef’s menu.’ Groot: ‘Wie een wijn bij zijn gerecht wil, kan met onze sommelier Daphne Oudshoorn persoonlijk iets uitzoeken in de wijnkelder.’ 212 is open voor lunch en diner.

Op 31 december 2017 telden Van Oostenbrugge en Groot niet alleen af naar het nieuwe jaar, maar gingen zij ook de laatste minuten van hun tijdperk Bord’Eau in. ‘De afgelopen maanden stond elke dag voor twee werkdagen. Zowel Bord’Eau als 212 dulden geen compromis. Het was zwaar, maar het was de enige manier om alles waardig af te ronden en direct goed te beginnen’, vertelt Richard van Oostenbrugge. Bas van Kranen volgt hem op in de keuken van Bord’Eau.

Restaurant 212

Met no-table-restaurant 212 ontdoen Van Oostenbrugge en Groot high-end eten van zijn etiquette om ruimte te maken voor interactieve gastronomie, zo stellen de kersverse ondernemers. Per avond zitten 24 gasten aan de bar die de keuken omringt. Ze schuiven direct aan het aanrechtblad aan.

Groot en Van Oostenbrugge lieten zich hierbij inspireren door zaken als Brooklyn Fare, The Table en DiverXo. ‘Gasten kunnen alles zien wat we doen. Het restaurant is intiem, met een keukenteam van tien man. Hierdoor ontstaat veel interactie met onze gasten. Zelfs het interieur – onze haard – wordt betrokken bij de bereiding van gerechten.’

Het beroemde culinaire signatuur van ’t duo blijft hetzelfde: vernuftige creativiteit vanuit klassieke Franse technieken. Maar met meer focus dan ooit. Deze keer verschijnt die creativiteit niet enkel in de internationale gerechten. De chefs en bediening zullen haast als gechoreografeerd een show voor alle zintuigen weggeven. Gasten hebben daarbij de keuze uit een 5- of 8-gangenkeuzemenu voor respectievelijk €108 en €138 euro.

Restaurant 212 design van concrete amsterdam

In het design van designbureau concrete amsterdam staat de keuken letterlijk centraal. En daarmee gelijktijdig de interactie met de gasten. Al het overige vervaagt in grijs. 212 is opgebouwd uit strakke materialen: roestvrijstaal voor alle werkbanken, waar het natuurlijke eikenhout van de bar, vloer en het plafond warmte toevoegt aan de ruimte. Alle andere oppervlaktes duikelen omlaag in volume door hun compleet grijze kleur. De muren, kozijnen, het kleinste detail van een speaker. Alles kleurt grijs. Elke gast krijgt zijn eigen plek aan de bar, met zijn eigen hangende lampje, handgemaakte besteklade en comfortabele grijze Guby Beatle zitje. De enige eyecatcher, buiten de keuken om, is het artwork van streetartist Sliks.

No-show tegen gaan

Vanwege het beperkte aantal stoelen en om verspilling te voorkomen, willen Van Oostenbrugge en Groot no-shows tot het minimum beperken. Gasten van 212 kopen voor €50 een ticket als reservering. Tot 24-uur van tevoren is deze kosteloos te annuleren. Reserveren kan via Restaurant-212.com.

Recensent Mara Grimm at al voor de opening bij Van Oostenbrugge en Groot. Ze was 'enthousiast' over de gerechten, schrijft ze op Facebook. 'Het was zo goed, zo eigen, zo nieuw, maar met zoveel respect voor de klassieke keuken dat ik al bij de amuses weer eens bijna zat te janken.' Ze at onder meer: boerenkool met oesters en hazelnoot, Ajo blanco van pijnboompitten. Bizar mooi gegaarde reerug met lardo en groene olijven. En zeeduivel met garam masala en roos.

Meer lezen over 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot.