Grootste piano ter wereld op dak Fletcher

Grootste piano ter wereld op dak Fletcher

De grootste piano ter wereld, de 'Whaletone' heeft veilig het dak van de toren van het nieuwe Fletcher Hotel Amsterdam bereikt. Pianovirtuoos Wibi Soerjadi gaf woensdag, samen met Fletcher grondlegger Chris Luken, het startsein voor de takelactie om het gigantische instrument naar boven te krijgen.

Het ruim 4 meter lange muziekinstrument en het eerste exemplaar dat in Europa is verkocht, heeft de vorm van een walvis. Het komt straks te staan in de skylounge, gelegen op de 17e verdieping van Fletcher Hotel Amsterdam.

Walvis

De takelactie was nodig omdat de 'walvisvleugel' vanwege haar enorme afmetingen niet meer naar binnen te krijgen is als het dak eenmaal op de ronde hoteltoren is geplaatst. Het muziekinstrument hangt circa negen maanden op eenzame hoogte in een speciale bekisting. Wibi Soerjadi: 'Ik kan niet wachten om het instrument te bespelen, het liefst zou ik de kist nu openmaken'. Volgens de pianist is de Whaletone de 'meest exclusieve digitale vleugel ter wereld. En de grootste.'  De Whaletone is ontworpen door de Poolse designer Robert Majkut.

Landmark

Fletcher-grondlegger Chris Luken zegt dat Fletcher Hotel Amsterdam een nieuwe 'landmark' wordt van de gemeente Amsterdam. 'Het wordt het meest bijzondere hotel van Amsterdam.' Het nieuwe Fletcher Hotel, dat momenteel in aanbouw is, ligt in de lus waar rijksweg A2 de rijksweg A9 verbindt. Het viersterrenhotel wordt rond, heeft met een oppervlakte van 22.000 vierkante meter en 4 tot 8 meter hoge raampartijen. Het hotel krijgt 120 luxe hotelkamers, 5 boardrooms, een fitnesscenter, koffiebar, skylounge (met bar van 22 meter), panorama-restaurant en op het dak een terras met prachtig uitzicht over Amsterdam.