Gratis eten in Utrechts restaurant

Gratis eten in Utrechts restaurant

Mensen die het niet zo breed hebben kunnen vanaf volgende week in Utrecht terecht bij het nieuwe restaurant Joy4You. Ze krijgen daar een gratis maaltijd, en een stukje hulpverlening op de koop toe.

Initiatiefnemer Bertuel Smit biedt de moderne variant van de kop soep uit de gaarkeuken van het Leger des Heils. Op woensdag, donderdag en vrijdag kunnen zowel gezinnen als alleenstaanden gratis eten in Joy4You.

Smit ziet dat de groep armen in Utrecht groeit. ‘We verwachten per avond ongeveer veertig tot vijftig mensen.’ Alles wat het restaurant nodig heeft om te kunnen draaien, is gesponsord en het wordt gerund door 34 vrijwilligers.

Gesponsord

Servies, bestek en dergelijke wordt allemaal gesponsord door bedrijven. Ook de dagelijkse boodschappen voor de maaltijden zijn gesponsord. Slagers, supermarkten en een groenteveiling geven spullen aan Smits restaurant.

Het is overigens niet zo dat mensen die eens geen zin hebben om te koken terecht kunnen voor een gratis maaltijd. Mensen moeten zich aanmelden via de Stichting De Burcht-Armenzorg, en na een gesprek moet dan blijken of ze gebruik mogen maken van de gratis maaltijd.

Diensten

Smit laat weten dat het de bedoeling is om mensen verder te helpen. ‘Alleen eten geven is geen oplossing. Tijdens de dineetjes worden de gasten diensten aangeboden. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld een cursus solliciteren of budgetteren.’