'Groentekok' moet Nederland gezond leren eten

'Groentekok' moet Nederland gezond leren eten

De Vlaamse chef-kok Frank Fol gaat Nederlanders leren hoe ze gezonder kunnen eten. Op verzoek van het Nederlandse Voedingscentrum figureert hij in de nieuwe groentecampagne van het centrum.

Frank Fol staat in België al langer bekend als De Groentekok, hij heeft zelfs een website met die naam. In Nederland zullen we hem de komende vier jaar veelvuldig zien in campagnes van het voedingscentrum.

‘Slechts zeven procent van de Nederlandse gezinnen haalt volgens onderzoek wekelijks de benodigde hoeveelheid groenten’, zegt Fol in De Telegraaf.

Hij wil dat gaan veranderen door middel van de roadshows die hij gaat verzorgen en evenementen die hij wil bezoeken. De boodschap is duidelijk: ‘dénk groente!’

Basis

Zijn advies is simpel: teveel mensen gaan volgens hem bij het samenstellen van hun maaltijd uit van vlees of vis, terwijl hij vindt dat juist groente de basis moet zijn. Dat mag best uit blik of de diepvries komen, zegt Fol, die ook adviseur is voor groentemerk Bonduelle. Volgens hem is de kwaliteit van bewerkte groentes in de supermarkt de laatste jaren sterk verbeterd.

Een gezonde maaltijd behoort volgens Fol zelfs voor tweederde uit ‘lekkere groentjes’ te bestaan. ‘Uiteindelijk gaat het erom dat je 300 tot 400 gram per dag eet. Dan zit je goed.’

Groentetik

Fol had jarenlang het met een Michelin-ster bekroonde restaurant Sire Pynnock in Leuven, tot hij drie jaar geleden uit de zaak stapte en zich volledig ging toeleggen op het koken van groenten.

Inmiddels heeft hij talloze tv-optredens en boeken op zijn naam, bijna uitsluitend gewijd aan groen eten. Daarnaast lanceerde hij de op gezonde voeding gebaseerde fastfoodketen EXKi, met filialen in België, Frankrijk en Italië. ‘Ik heb een groentetik.’

Ook heeft hij een productenserie ontwikkeld speciaal gericht op kinnderen: de Smaakbom: een portieverpakking groenten met saus, bedoeld als gezonde lunch of tussendoortje.