School verbiedt lunchen met peperkoek of eierkoek

School verbiedt lunchen met peperkoek of eierkoek

Lunchen met peper¬koek of eierkoek is voor leerlin¬gen van basisschool De Speelhoe¬ve in Wijchen vanaf komend schooljaar taboe. Ook chips en snoep zijn verboden, aldus De Gelderlander.

Basisschool de Speelhoeve gaat een continurooster hanteren, waarbij leerlingen dagelijks tot 14.00 uur les hebben en lunchen op school. De leerlingen mogen geen chips en snoep eten, maar ook 'alles wat koek is en koek heet' is voortaan verboden.
'We willen onze leerlingen stimu­leren om gezond te eten. In het verleden namen zij vaak onge­zond voedsel mee naar school. In peperkoek en in eierkoeken zit veel te veel suiker en deze produc­ten vinden we daarom te onge­zond voor onze leerlingen', aldus directeur Karin Boon.

Het Voedingscentrum begrijpt de keuze van de school wel.'Als een school zich wil profileren als ver­antwoorde school waar gezond moet worden gegeten, is het een logische stap. Er zitten in peper­koek en eierkoeken geen belangrij­ke voedingsstoffen, die wél in broodmaaltijden zitten', aldus voorlichter Patricia Schutte.
Aan de andere kant: 'Als tussen­doortje is het wel beter om peper­koek of eierkoek te eten dan te kie­zen voor bijvoorbeeld een gevul­de koek. Actieve kinderen kun­nen soms best een plakje eten.'

Peperkoekfabrikant Peijnenburg vindt het peperkoekverbod zeer opmerkelijk. 'We hebben nooit eerder gehoord dat een school pe­perkoek verbiedt', aldus een woordvoerder. 'Natuurlijk, er zit­ten suikers in. Maar er zitten óók gezonde vezels in. Verder bevat peperkoek maar weinig vetten.'