Internationale keuken Rotterdam groeit

Internationale keuken Rotterdam groeit

De havenstad Rotterdam groeit uit tot een culinaire pleisterplaats van formaat, zo blijkt uit de cijfers van Marketing Rotterdam. In tien tot vijftien jaar tijd groeide het aantal restaurants in de stad met een internationale keuken uit van vier naar veertig. Marketing Rotterdam wil daarom de stad meer gaan verkopen als culinaire hotspot.

De laatste jaren zijn vooral tapasrestaurants erg populair geworden, ook al gaat het daarbij niet altijd om kleine hapjes uit de Spaanse keuken. Kleine gerechten zijn sowieso geliefd. Verder komen er in Rotterdam steeds meer Japanse etablissementen bij waar je voor een vast bedrag zoveel mag eten als je wilt. Daarnaast blijft het aantal Argentijnse restaurants toenemen en kent de stad inmiddels zaken met een Eritrese, Perzische en Tunesische keuken.

Marketing Rotterdam stelt dat er in de stad steeds meer vaak moderne en trendy middenklasserestaurants komen. Een andere ontwikkeling is de komst van een keten als Vapiano, een internationale, innovatieve restaurantketen in een designomgeving. 'Het gaat steeds meer om het creëren van trendy sferen, waarbinnen mensen snel even wat lekkers kunnen eten', vertelt Else de Kwaasteniet van Marketing Rotterdam.

'Waar je vroeger weg kwam met spareribs, proberen eetcafés er nu echt wat van te maken', zegt Jaap Brantenaar van Koninklijke Horeca Nederland: 'Je ziet dat daar lekkerder wordt gekook'', vindt ook tv-kok Herman den Blijker: 'Het leuke aan Rotterdam is dat de koks die geen ster ambiëren wel op een geweldige manier bezig zijn het kwaliteitsniveau te verhogen. Zij kopen steeds meer bij dezelfde leveranciers kopen als de sterrenjongens.'

Rotterdam telt ook een aantal culinaire festivals van naam zoals Heerlijk Rotterdam en Rotterdam Kookt. Het grote verschil tussen Rotterdam en Amsterdam is volgens Brantenaar een lagere omloopsnelheid van restaurants in de havenstad.

Daarnaast kent Rotterdam een aantal nieuwe Michelinsterrenrestaurants, zoals Ivy (1) en Fred (1), kreeg tv-kok Herman den Blijker de titel culinair burgemeester en werd de stad eind 2009 door eetgids SpecialBite uitgeroepen tot culinaire hoofdstad van Nederland. Rotterdam wil verder bouwen aan het culinair niveau door in kaart te gaan brengen wat de stad nog nodig heeft aan nieuwe horecagelegenheden.