Sterrenchef Laurent Smallegange kookt in Tiroler berghut

Sterrenchef Laurent Smallegange kookt in Tiroler berghut
Laurent Smallegange

Sterrenkok Laurent Smallegange van restaurant Spetters in Breskens kookt in het eerste weekend van juli zijn creatie voor de 'Kulinarischer Jakobsweg' in het Oostenrijkse Paznauntal. Voor het jaarlijks terugkerende evenement worden steeds vier internationale sterrenchefs uitgenodigd om hun ultieme gerecht - op basis van streekproducten - voor vier verschillende Alpenhutten in de regio te creëren. Dit jaar zijn naast Smallegange ook Marc Veyrat, Jörg Sackmann en Matthew Tomkinson te gast, samen goed voor zeven Michelinsterren.

Met Laurent Smallegange haalt Paznaun-Ischgl niet de eerste de beste naar de Alpen. In november 2013 ontving Smallegange als 25-jarige kok zijn eerste Michelinster en was daarmee meteen de jongste sterrenchef in de Benelux. In de laatste editie van restaurant- en hotelgids GaultMillau werd hij bovendien tot ‘Belofte van het jaar 2015’ uitgeroepen.

De Nederlander zwaait in het openingsweekend de scepter in de Friedrichshafener Hütte (op 2151 meter hoogte) bij Galtür. Hier serveert hij een gerecht van knapperig varkensbuikspek met aardappelcrème, witte asperges, tuinbonen, pommes soufflé en lavas.

Indrukwekkende line up
In de Heidelberger Hütte (2264 meter) bij Ischgl kunnen gasten genieten van het gerecht van de Franse driesterrenkok Marc Veyrat (La Maison des Bois, Manigod). Veyrat bereidt een lasagne van rundvlees en peulvruchten met Paznaun Alpenkaas en wilde kruiden.

De Duitse tweesterrenkok Jörg Sackmann (gourmetrestaurant Schlossberg, Baiersbronn) is de gast-chef in de Niederelbe Hütte (2300 meter) bij Kappl. Hij zet de bezoekers een gerecht voor van Iberico-varkensnek in een gekruide pruimenjus met ingelegde Cipollini-uien, zoete aardappel en babyprei.

In de Jamtalhütte (2165 meter) in Galtür serveert de Engelse sterrenkok Matthew Tomkinson (The Montagu Arms, Hampshire) in bier gestoofde kalfswang met gerookte aardappelen, broccoli, wortels en een Bourguignon-garnering.

Meer informatie over de chefs, hun gerechten en de routes is te vinden op www.kulinarischerjakobsweg.paznaun-ischgl.com of www.paznaun-ischgl.com.