Pronckheer, Librije en Meliefste beloond voor wildpluk

Pronckheer, Librije en Meliefste beloond voor wildpluk

De Librije, Restaurant Meliefste, Aan Zee in Oostvoorne en vijf andere restaurants krijgen een Gouden Schaal als beloning voor hun wildpluk. Op 18 november zijn de schalen voor het tweede jaar op rij uitgereikt door Lekker Landschap.

De acht restaurants die een Gouden Schaal krijgen zijn: Aan Zee in Oostvoorne, De Librije in Zwolle, De Piloersemaborg in Den Ham, De Pronckheer in Cothen, De Steenen Tafel in Arnhem, Grand café De Kamer in Slagharen, Meliefste in Wolphaartsdijk en Prikkelz in Eersel.

Wiedecocktail van Jonnie Boer

Jonnie Boer van De Librije, ook vorig jaar winnaar van een Gouden Schaal: ’Ik ben met wildpluk begonnen nog voordat ik kok was. Tegenwoordig heb ik er gelukkig meer tijd voor, omdat ik veel goede koks in de keuken heb staan. Met mijn Jeep rij ik overal naar toe, als het kan pluk ik iedere dag in het wild. De Wiedecocktail, met onder meer watermunt, moerasspirea en wilde bramen, is een doorslaand succes in het restaurant. Wat mooi dat je hiermee ook een prijs kunt winnen!’

Smaak van Meidoorn

Dick Soek van de Piloersemaborg:  ‘Wildpluk is fantastisch! Voor mijzelf is het bijna therapeutisch, ik kom tot rust en ontspan. En voor mijn gasten kan ik daarmee unieke gerechten met fantastische smaken maken. De meidoorn bijvoorbeeld is zo verschrikkelijk lekker, dat is niet normaal.’

In restaurants liggen steeds vaker ingrediënten uit de vrije natuur op het bord. Landschap en eten blijken een smakelijke combinatie te zijn, onverwachte smaken en bijzondere verhalen maken van de gerechten een belevenis.

Om dit onder de aandacht te brengen, heeft de organisatie van Lekker Landschap in 2014 de Gouden en Zilveren Schaal voor restaurants geïntroduceerd.

Jury

In totaal werden 37 restaurants geselecteerd voor een Gouden of Zilveren Schaal. De jury bestaat uit: Makkie Mulder (hoofdredacteur Delicious magazine), Ad Wijgerde (IENS-meesterproever), Harry Boeschoten (Staatsbosbeheer), Guus Thijssen (Youth Food Movement), Michiel Bussink (wildplukker/publicist), Theo Spek (hoogleraar Landschapsgeschiedenis) en foodwalker Hindrik-Jan Knot.

De jury heeft let op het gebruik van ingrediënten uit de vrije natuur. Daarnaast beoordeelden zij de wijze waarop het restaurant hierover communiceert via onder meer de bediening, menukaart en website. De jury heeft onaangekondigd gedineerd of geluncht bij kanshebbers op de Gouden Schaal.

De winnaars van een Zilveren Schaal:

As, Amsterdam
BAK, Amsterdam
Biesbosch Museum Restaurant, Werkendam
Bridges in The Grand, Amsterdam
De Fortuna, Edam
De Groene Lantaarn, Zuidwolde
De Gulle Waard, Winterswijk
De Herberg van Smallingerland, Rottevalle
De Jong, Rotterdam
De Keuken van Gastmaal, Utrecht
De Lange Waard, Zeddam
De Vierbannen, Ouwerkerk
De Vluchthaven, Nisse
’t Diekhuus, Terwolde
D’Ouwe Smisse, Zonnemaire
Fabbrica, Bergen
Hemelrijk restaurant, Hulst
Herberg De kop van ’t land, Dordrecht
In geuren en kleuren, Berg en Dal
Jaimie van Heije,  Ouderkerk aan de Amstel
Kromme Watergang, Hoofdplaat
Merkelbach, Amsterdam
Nobel, Ballum
Proeflokaal ’t Ailand, Lauwersoog
Restaurant Dertien, Rotterdam
Restaurant Rijks,  Amsterdam
Rheezer Bistro, Hardenberg
Ron Gastrobar, Amsterdam
Vork en Mes, Hoofddorp

Lekker Landschap is een project van Landschapsbeheer Nederland  en Stichting wAarde; mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.