De Librije op één in Misset Horeca Superlijst

De Librije op één in Misset Horeca Superlijst

Na zes jaar Oud Sluis en twee jaar De Leest, staat De Librije op de eerste plek in de Misset Horeca Superlijst 2016, de lijst waarin we elk jaar de scores in de vier belangrijkste restaurantgidsen wegen.

Elk jaar wegen we de vier restaurantgidsen Michelin, Lekker, GaultMillau en GrootSpraak en kennen aan de scores die restaurants in die gidsen krijgen, punten toe. Zo komen we tot onze eigen lijst, de Misset Horeca Superlijst, met daarin de gemiddeld beste honderd restaurants van het land.

Met 405 punten blijft De Librije De Leest twee punten voor. De Leest doet een stapje terug in Lekker, De Librije juist twee vooruit.

De Top 10 verschuift aardig, slechts drie zaken blijven op dezelfde plek. De hoogste nieuwe binnenkomer in die Top 10 is Beluga Loves You, dat met zes plekken stijgt naar 6.

L'Atelier

Het hoogst genoteerde restaurant zonder ster is al jaren l’Atelier in Gulpen, dat op plek 62, dat tientallen sterrenzaken achter zich laat.

De laagst genoteerde sterzaak is Strandlodge, dat in geen enkele andere gids voorkomt. Hierdoor valt het Winterswijkse bedrijf ver buiten de top 100 en komt binnen op 222.

De grootste sprongen in de Top 100 worden gemaakt door Het Roode Koper - dat met 163 plekken stijgt tot 100, FG Food Labs dat 126 plaatsen klimt naar 80 en Heeren van Harinxma, dat op plaats 53 121 plekken hoger staat dan vorig jaar.

Sprong

Amsterdamse restaurants als Bridges en Ron Gastrobar stijgen tientallen plekken, omdat ze vorig jaar nog niet in alle gidsen een score hadden. Ron had toen nog niet zo lang zijn concept aangepast, Bridges had pas kort een nieuwe chef. Om dezelfde reden maakt ook Joelia in Rotterdam een sprong omhoog.

Opvallend is dat er geen enorme dalers zijn. In de Top 100 maakt ML in Haarlem de grootste duikeling door 17 plekken te zakken naar 95. In de hele Superlijst is de grootste daler Het Veerhuys in Almere, dat na het vertrek van Jonathan Zandbergen naar Merlet in geen enkele gids een score krijgt. Zandbergen houdt bij Merlet de ster keurig vast.

Aan de Zweth

In de Top 100 staan geen restaurants die vorig jaar niet in de Superlijst voorkwamen. Het hoogst genoteerde nieuwe restaurant in de gehele lijst is Aan de Zweth op 121.

Opvallend is dat voormalige topzaken of restaurants die veel worden getipt voor sterren op 0 punten uitkomen, zoals Zout & Citroen in Oosterhout en Toine Hermsen in Maastricht.

Jaarlijks maken we na het verschijnen van de gidsen de balans op: welke restaurants scoren gemiddeld gezien het best? We wegen daarin de scores in Michelin, Lekker, GaultMillau en GrootSpraak. Op de gehele lijst staan 272 restaurants, de beste 100 komen op de Misset Horeca Superlijst. De eerste Superlijst werd gemaakt voor 2008.

Bekijk hier de Misset Horeca Superlijst 2016 of download hieronder de volledige lijst, met alle scores van 272 restaurants.

Misset-Horeca-Superlijst-2016.pdf

Download