Crowdfunding populair als horecafinanciering

Crowdfunding populair als horecafinanciering

Crowdfunding is een populaire manier van financieren in de horeca. Het is de sterkst vertegenwoordigde branche op crowdfundplatforms: 18,7 procent van alle projecten in Nederland betreft een horecabedrijf.

In Nederland stonden in 2015 42 crowdfundingplatformen geregistreerd bij de AFM, met in totaal 730 projecten. Samen zorgen zij voor een totale marktomvang van 98 miljoen euro voor crowdfunding via leningen en aandelen, gemiddeld 134.000 euro per crowdfundingproject.

Horeca is met 18,7 procent van alle projecten de branche die het meest gebruik maakt van crowdfunding. Frank van der Linden van Crowdfundmarkt: ‘in omvang zijn horecaprojecten wel relatief klein. We zien dat projecten in de branches Gezondheid en Energie & duurzaamheid de grootste bedragen ophalen.’

Rendement

De gemiddelde omvang van horecaprojecten is 92.000 euro. Daarmee staat de branche op plek 12. In de sector Gezondheid (352.000 euro) en Energie & duurzaamheid (298.000 euro) zijn projecten het grootst.

Zo’n 12,7 procent van de volledige 98 miljoen euro zit in horecaprojecten. Het beloofde rendement op een lening voor een horecaproject is gemiddeld 7,2 procent, in de Bouw worden met 8,2 procent de hoogste rendementen beloofd.

Toegenomen concurrentie

Het gemiddelde geboden rendement van alle projecten is 7,15 procent. ‘In de loop van 2015 zijn de rendementen op leningen duidelijk toegenomen’, aldus Jeroen van der Beek van Crowdfundmarkt. ‘Dit kan komen door toegenomen concurrentie tussen de projecten en/of platformen of door meer risicovolle projecten op de markt aan het einde van het jaar.’

Ondernemers die crowdfunding inzetten als financieringsvorm doen dit veelal vanuit een Besloten vennootschap (46,5 procent), zijn Start-up (47,4 procent) en investeren in Bedrijfsmiddelen (43,7 procent). Projecten aangeboden door een Eenmanszaak of een Start-up zijn relatief klein. ‘Deze ondernemingen hebben vaak nog geen voldoende kasstromen om grote leningen aan te gaan en af te lossen’, aldus Van der Beek.

Start-ups

Hoewel start-ups bijna de helft van alle projecten beslaan, vragen zij slechts 37 procent van de volledige 98 miljoen euro. Ook is met gemiddeld 104.000 euro de financieringsvraag van starters het kleinst. Volwassen bedrijven (bestaan langer dan vijf jaar) beslaan maar 30 procent van de projecten maar vragen met gemiddeld 179.000 euro wel bijna 40 procent van de totale financieringssom.

Van de 730 projecten in totaal krijgen investeerders bij slechts 46 project aandelen terug voor hun geld, de rest betreft leningen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.